RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Obilježen Svjetski dan volontera

Povodom obilježavanja 5. decembra Svjetskog dana volontera danas je u Omladinskom centru Brčko u organizaciji Proni centra za omladinski razvoj održana konferencija za mlade, te su dodijeljene zahvalnice najistaknutijim volonterima za društveno korisni rad u ovoj godini. Na konferenciji su predstavljeni novi aktuelni programi za mlade iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja i mentalnog zdravlja.

“Zakonom o volontiranju volonterima je obezbijeđeno pravo na putne troškove i obrok ali treba da radimo na sistemskom vrednovanju volontera kroz volonterski servis i kreiranju volonterske knjižice koja bi sadržavala historijat društveno korisnog rada zbog čega bi mladi bili kompetentniji na tržištu rada“, rekao je Harun Šabanović ispred Proni centra za omladinski razvoj.

Pored predstavnika institucija i omladinskih organizacija iz Brčkog konferenciji je prisustvovao i Julian Reilly, britanski ambasador u BiH koji je u svom obraćanju rekao da društveno korisni rad doprinosi i smanjenju nasilja nad ženama.

„Posebno smo svjesni važne uloge koju volontiranje ima jer omogućuje ženama koje su često marginalizovane da razviju svoje kapacitete, steknu nove vještine i povećaju svoje šanse za društveno učešće. Također, volontiranje doprinosi i većoj rodnoj ravnopravnosti“ dodao je Reilly.

Elmedina Fazlović, studentica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu istakla je da su mnoge prednosti koje volonteri mogu ostvariti svojim angažmanom u nevladinom sektoru kao i da volontiranje doprinosi ličnom razvoju i razvoju lokalne zajednice.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.