RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У овој години у брчанској Болници обављено 727 хирушких захвата

Од почетка ове године у Јавној здравственој установи „Здравствени центар Брчко“ на три одсјека Одјељења хирургије Болнице Брчко изведено је укупно 727 операција, изјавио је данас Сеад Шадић, портпарол ове установе.

Од тога је, каже он, Одсјек за хирургију имао је укупно 465 операција од којих највише операција жучне кесе и операција бруха, затим слијепог цријева, дојке и тумора цријева. На Одсјеку ортопедије  изведено је 148 операција углавном парцијалне протезе, операција надкољенице, скочног зглоба, шаке, стопала, док је на Одсјеку за урологију обављено 114  операција од којих највише бешике и простате.

Шадић наводи да ће и у наредном периоду у ЈЗУ наставити са презентацијом о броју извршених услуга и операција које љекари раде на мјесечном, али и годишњем нивоу, а све у циљу транспарентности рада ове установе.

На питање колике су листе чекања за одређене оперативне захвате, Шадић каже да се оне настоје свести на минимум. Међутим, за одређене медицинске гране постоје листе чекања, што на неки начин изазива незадовољство осигураника.

„Морам рећи да настојимо да листе чекања убрзамо кроз наше интерне процедуре и кроз уговор са Фондом здравственог осигурања“, нагласио је Шадић.

Према његовим ријечима хитна стања се раде по хитном поступку, док се такозвана хладна стања могу чекати и тај рок је прихватљив и за пацијенте, али и за здравствену услугу.

„Оно гдје имамо листе чекања је на самој дијагностици по питању мамографије и ЦТ апарата. Међутим, током новембра смо промијенили начин очитавања тих снимака и морам истаћи да имамо добре резултате и вјерујем да ћемо и листе чекања када је ријеч о тој медицинској процедури односно дијагностици смањити на минимум и бити једни од најбољих у БиХ“, нагласио је Шадић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.