RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: OC Vermont održao konferenciju pod nazivom “Sistemsko rješenje Dnevnih centara”

Omladinski centar Vermont Brčko danas je organizovao pres konferenciju pod nazivom „Sistemsko rješenje Dnevnih centara“ na temu „Zagovaranja i lobiranja sistemskog rješenja funkcionisanja Dnevnog centra“ u Brčkom, kako bi se osigurali svi potrebni uslovi za nesmetan rad.

“Vermont Brčko je još 2014. godine u saradnji sa međunarodnom organizacijom „Save the children“ uspostavio Dnevni centar u Brčkom, čiji je cilj uspostavljanje podržavajućeg okruženja za socijalnu inkluziju djece. U poređenju sa prethodnim godinama kroz Dnevni centar napravljen je veliki iskorak kada je u pitanju obrazovanje i socijalna uključenost romske djece”, rekao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra Vermont Brčko.

Sabina Ikanović, pomoćnik direktora Devete osnovne škole u Brčkom kaže da još mnogo još posla kada je u pitanju poboljšanje socijalnog statusa romske populacije u cijeloj državi.

“Jedan od dogovorenih zaključaka na današnjoj diskusiji jeste prestanak segregacije romske populacije u stambenim objektima, odnosno pravljenja stambenih objekata u kojima će živjeti samo Romi”, rekla je Maida Džuzdanović logoped u Drugoj osnovnoj školi.

Damir Radenković, direktor Omladinskog centra Vermont Brčko rekao je da je pokrenut i projekat CEP 2 od strane lokalne brčanske vlasti, kroz koji će se izgraditi 60 stambenih jedinica za romsku populaciju, na području Mjesne zajednice Prutače.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.