RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Voćari u Distriktu započeli pripremu zasada za predstojeći zimski period

Radovi u voćnjacima u brčanskom ataru polako se privode kraju. Nakon sezone u kojoj je nešto manji bio urod samo jabuke na području Distrikta, ovdašnji voćari trenutno pripremaju zasade za predstojeću zimu.

„Samo je urod jabuke, podbacio za tridesetak procenata u odnosu na prosjek jer proljetos su bili jutarnji mrazevi, a nakon toga nekoliko puta i grad. Sve to je najviše uticalo na zasade jabuke, dok je urod ostalog voća, jako dobar, pa čak i iznad prosjeka“, ističe viši stručni saranik za voćarstvo, pri resornom Odjeljenju brčanske Vlade Almir Junuzović.

Inače, trenutno u voćnjacima se aktivno radi na rezidbi sadnica, kao i uklanjanju osušenih plodova koji su zaostali u krošnjama stabala.

“Svakako da u ovom periodu treba započeti i zaštitu voćki, krečenjem, ako je moguće  i krošnje i stabla, i to onih na kojima je u potpunosti opalo lišće, odnosno vegetacija miruje“, naglašava Jununović.

Ono što takođe voćari trebaju uraditi, jeste osigurati jesenju prihranu stabala i to kroz  jačanje zemljišta mineralnim đubrivima.

„Najčešće se koristi MPK đubrivo sa najmanje azota, a sa više dodataka fosfora i kalija“, istakao je Almir Junuzović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.