Brčko

Brčko: Od početka godine uklonjena veća količina mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava

Pripadnici Jedinice za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava i brzi odgovor Odsjeka civilne zaštite od početka godine proveli su tri veće akcije pri kojima je uklonjeno preko 70 vrsta raznih eksplozivnih sredstava, odnosno oko 16 kg eksploziva.

Akcije su provedene na ruralnim područjima na lokacijama Poljaci, na prostoru MZ Palanka i prostoru MZ Brezik, a po osnovi prijava o pronalascima mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava upućenih Operativno – komunikacijskom centru. Time je napravljen još jedan korak ka oslobođenju brčanskog tla od zaostalih eksplozivnih sredstava iz proteklog rata.

Nebojša Stjepanović

„Uklonjena sredstva se privremeno skladište te se jednom godišnje s pripadnicima Republičke uprave civilne zaštite uništavaju na vojnom poligonu Manjača u blizini Banje Luke“, kazao je Nebojša Stjepanović, šef Jedinice.

Stjepanović je apelirao na građane da ukoliko posjeduju neka eksplozivna sredstva, to prijave Operativno-komunikacijskom centru na broj 121, koji će se pobrinuti za njihov transport i uništavanje. Samostalnim odbacivanjem ovakvih sredstava, upozorava, mogli bi ugroziti svoje i živote drugih ljudi.

„Najžalosnije od svega toga što ljudi iz nekog nerazumjevanja ili straha ne žele prijavljivati ta sredstva. Uzimaju ih i bacaju ih u potoke, šume, kanale ili na druga mjesta, čime prave još veći problem. Pored sredstava koja imamo po minskim poljima, odlažući dodatno ova sredstva stvaramo dodatnu nesigurnost na teritoriji cijelog Distrikta“, rekao je Stjepanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button