RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoInternacionalni teatarski susretiKultura

Brčko: Odigrana predstava “GospOUdinNOUbadi”, a pred gledaocima večeras “Arzamas”

Predstava “GospOUdinNOUbadi”, autora i reditelja Saše Anočića, u produkciji EXIT teatra Zagreb, izvedena je sinoć u Domu kulture, u okviru zvaničnog programa Tridesetsedmih pozorišnih/kazališnih susreta BiH u Brčkom.

“GospOUdinNOUbadi” predstavnik je svih malih ljudi koji u besmislu svakodnevnice ne traže samo ono čega nema – smisao, nego se usuđuju tražiti i nešto više – život barem donekle dostojan čovjeka. Ovaj “mali veliki junak” ostaje u istom danu i bez posla i bez djevojke, a vrlo brzo će ostati i bez svoje i mamine kućice ukoliko ne dostavi potrebnu dokumentaciju da je ta kućica baš njegova. Stisnut je uz rub jer je oko na kućicu bacio lokalni ‘tajfun’ Grabijel Gramzivić. “GospOUdinNOUbadi” prisiljen je na posljednju bitku u svom malom životu, bitku protiv moćnih neprijatelja poput birokracije, nepotizma i naročito opasnih ljudi, gospodina Nihilizma i njegove susjede, tete Korupcije.

“To je priča o malom čovjeku, običnom ‘noubadiju’ uhvaćenom u neravnopravnu borbu sa silama većim od njega. Predstava je moj autorski projekt, priča koju mislim da mi je bila dužnost ispričati. Birokracija, Gramzivost, Nihilizam … To su likovi koje svakodnevno susrećemo i s kojima se svakodnevno sukobljavamo. U predstavi su dobili konačan oblik dok su u stvarnom životu nevidljivi”, rekao je Anočić.

“GospOUdinNOUbadi” ujedno je i poslednja predstava u zvaničnom programu, odnosno takmičarskom dijelu Susreta i, zbog zaštite autorskih prava, neće u subotu biti prikazana pred gledaocima na kanalu HIT TV i Fejsbuk stranicama.

U okviru pratećeg programa Pozorišnih susreta u Brčkom, juče je predstavljena monografija “Kazališni Gašpar Branko Gavella”.

PODSJEĆAMO, emitovanje predstave „Arzamas“ beogradskog Zvezdara teatra, rađene po romanu i u dramatizaciji Ivane Dimić, u režiji Ljiljane Todorović, predviđeno je za večeras, 27.11.2020. godine od 19:30 na RTV HIT i Fejsbuk stranicama “Hit-a” i Susreta pozorišta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zvanični i prateći program 37. Susreta pozorišta / kazališta BiH u Brčkom

Radio Brčko

Brčko: Predstava “Balkanski špijun u Sarajevu” pred gledaocima u četvrtak, 26. novembra

Radio Brčko

Brčko: Druge festivalske večeri izvedena predstava “Identitluk”

Radio Brčko