Brčko

Brčko: Odjel za izbjegla i raseljena lica prošle godine realizirao 1,5 miliona KM

Šefica Ilić navela je i realizaciju nekoliko projekta stambenog zbrinjavanja Roma , od kojih su neki projekti još uvijek u toku.

Vladin Odjel za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja tokom 2020. godine realizirao je oko 1,5 miliona KM sredstava za obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata na području Brčko distrikta.

Ljubica Ilić, šefica Odjela za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja navela je da su tokom prošle godine sredstvima iz budžeta Odjela realizirana dva javna poziva.

Za obnovu ratom oštećenih objekata utrošeno 300.000 KM, na način da je 30 lica ostvarilo pravo na dobijanje donacije.

Realizacija drugog javnog poziva bila je pomoć licima iz drugih sredina koja se ne mogu vratiti na svoje predratne adrese, a žele se integrirati u ovu lokalnu zajednicu, gdje je  realizirano je 250.000 KM, pri čemu je 17 lica ostvarilo pravo na donaciju.

Šefica Ilić navela je i realizaciju nekoliko projekta stambenog zbrinjavanja Roma , od kojih su neki projekti još uvijek u toku.

„Od donatorskih sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope, donacija  Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica, u visini od 448. 000 maraka urađena je  sanacija i rekonstrukcija 11 objekata, izgradnja osam stanova za lica u stanju socijalne potrebe i drugi projekti“, kazala je Ilić.

Ljubica Ilić

Donacija od pola miliona KM utrošena je za useljenje u osam stanova zgrade na Novom Brčkom za lica u stanju socijalne potrebe.

Ljubica Ilić je kao značajne realizirane projekte u prošloj godini navela izgradnju za Rome u naselju Prutače  asfaltnog puta u dužini od 320 metara za šta je okvirno utrošeno oko 100.000 KM.

Ilić je još kazala da je rad odjela u prošloj godini opteretilo stanje panedmije u kojoj se nalazimo, a da nije bilo pojave virusa korona rezltat bi sigurno bio još i veći u dijelu poslova kojima se bavi Odjel za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button