RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Odlazak stanovništva nije se odrazio na poslovanje Komunalnog poduzeća

Iako je trenuto jedan od najvećih problema na području BiH, odliv stanovništva iz Distritka nije se, zasada, odrazio na poslovanje Komunalnog poduzeća Brčko. To nam je potvrdila Jelana Lugonja, asistentica direktora poduzeća, kazavšii nam to na temelju analize prihoda komunalnih usluga, koji su u prvom kvartalu protekle godine iznosili preko 15 milijuna maraka, a u travnju ove godine više za oko 260.000 maraka.

Na to je djelomično utjecala i komunalna naknada za mjerno mjesto potrošnje vode, uvedena prošle godine, kao i povoljnija cijena priključka na vodovodnu mrežu, u skladu sa novim cjenovnikom.

U listopadu prošle godine bilo je 35.799 kupaca električne energije, dok je u travnju ove evidentirano 35.665, što se nije odrazilo na poslovanje poduzeća. Lugonja navodi da je do smanjenja došlo zbog toga što ima više privremenih isključenja s mreže. Kada je riječ o vodi, u istom razdoblju, došlo je do povećanja broja korisnika za 140. Nakon provednih kontrola na terenu, bilo je i više korisnika usluge odvoza smeća.

„U 2018. godini registrovali smo 2.918 novih kupaca, 532 kupca električne energije, 539 vode i 1.847 novih kupaca za odvoz smeća“, zaključila je Lugonja.

Komunalno poduzeće ima nazor nad 70 posto teritorije Distritka, točnije pokriva grad i tri izvorišta (Štrepci, Islamovac, Cerik), dok ostalom vodovodnom mrežom upravljaju mjesne zajednice.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Počelo postavljanje novogodišnje rasvjete

Mirsad Arnautović

Brčko: Komunalno realizuje akciju odvoza krupnog otpada i uklanjanja divljih deponija

Mirsad Arnautović

Brčko: Komunalci vršili orezivanje stabala

Mirsad Arnautović