RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održan komemorativni skup povodom smrti Bekima Sejranovića

U Domu kulture u Brčkom danas je održana komemoracija, koju su povodom smrti književnika Bekima Sejranovića organizirali BZK “Preporod” u Bosni i Hercegovini i BZK “Preporod” Brčko distrikta.

S obzirom na to da su još uvijek na snazi mjere Kriznog stožera, komemoracija je organizirana u skladu sa istim.

Prisutnima se obratio predsjednik brčanskog Preporoda Edin Jašarević, koji je ukazao na činjenicu da su imali uspješnu suradnju sa Sejranovićem, te da je podsjećanje na njegov lik i djelo trajna obveza koju Brčko ima.

O suradnji sa Sejranovićem govorila je urednica izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva Ida Hamidović. Ona je naglasila da je Sejranović pisao književnost onakvu kakav je bio njegov život, te da su, osim njegovog majstorskog pisanja, najmanje tri stvari posebno važne kada se govori o Bekimu, a to je odnos prema prijateljima, točnije prema cjeloživotnim prijateljstvima, obrazovanje, kako opće tako i znanje o književnosti kojim se nije razmetao i iskrenost.

U ime BZK “Preporod” BiH govorio je predsjednik prof. dr. Sanjin Kodrić. On je kazao da je Sejranović i u životu i u književnosti bio lice i glas upravo tipičnog čovjeka našeg doba.

„Otuda je njegova književnost u suštini književnost praznine i nedostajanja, lutanja i traženja, književnost nespokoja i nemogućnosti pronalaženja. To je književnost – baš kao što mu je bio i sam život – rasutog identiteta, identitetskih krhotina, krhotina od kojih je nekako nastojao u toj identitetskoj razbijenosti, sakupiti i okupiti svoje suštinski žuđeno ja. Književnost stalnog nepripadanja i stranstvovanja, i duboke, tragične potrebe za pripadanjem. I, naravno, književnost sjećanja, jer samo u sjećanju bilo je one punoće života koje nije bilo u životnoj stvarnosti. I tad se na poseban način kod Bekima javlja i njegovo rodno, a daleko Brčko“, kazao je Kodrić.

Bekim Sejranović rođen je 1972. u Brčkom, a od 1985. godine je živio u Rijeci, gdje je završio pomorsku školu, a zatim i kroatistiku. Od 1993.godine živio je u Norveškoj. U Oslu je na Historijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslavensku književnost.

Sejranović je radio kao sudski tumač i književni prevoditelj, predavao je norveški za strance, pisao i objavljivao prozu.

Autor je knjige kratkih priča „Fasung“, romana „Nigdje, niotkuda“, „Ljepši kraj“, „Sandale“, „Tvoj sin Huckleberry Finn“  i  „Dnevnik jednog nomada“.

Mnogi smatraju da je jedan od najčitanijih i najtalentiranijih bosanskohercegovačkih pisaca. Njegovi romani i kratke priče prevođeni su na  više stranih jezika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sarajevo: Komemoracija ubijenim policajcima Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću

Radio Brčko

Sarajevo: U Narodnom pozorištu Sarajevo održana komemoracija Ivici Osimu

Vladimir Matijević

Brčko: Večeras u “Jazzwi” druženje povodom godišnjice smrti Bekima Sejranovića

Radio Brčko