RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održan pripremni sastanak za novu redovnu sjednicu Skupštine Distrikta

Naredna redovna sjednica brčanske Skupštine na dnevnom redu imaće šesnaest tačaka. No, prije njenog započinjanja, zastupnici će morati apsolvirati isto toliko tačaka, koje su preostale sa ranije prekinutog zasjedanja. Navedeno je usaglašeno na danas održanom pripremnom sastanku predsjednika klubova zastupnika u Skupštini Distrikta.

Realno je da novo skupštinsko zajedanje, naredne srijede, započne u popodnevnim satima jer će zastupnici prvo apsolvirati četrnaest tačaka preostalih sa ranije sjednice. Ono što je sigurno da će na novom zasjedanju pažnju zastupnika prije svega izazvati Izvještaj o radu brčanske Vlade za minulu godinu te izmjene i dopune Zakona o budžetu i njegovom izvršenju.

“Radi se o pokušaju da se kroz izmjene zakona ubrza, na određeni način, realizacija kapitalnog budžeta s obzirom da do sada na računima Distrikta imamo neutrošenih između 80 i 100 miliona maraka”, rekao je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Proceduru konačnog usvajanja na sjednici bi trebale proći Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, te one koje se odnose na Zakonu o katastru.

Na narednoj sjednici Skupštine, kako je dogovoreno, analiziraće se i informacija koju za Skupštinu priprema Vlada, a tiče se kontinuiranih kišnih padavina i šteta od poplava u Distriktu. Prihvaćeno je da se raspravlja i o bezbjednosti u saobraćaju Distrikta s akcentom na izmjene krivičnog zakona odnosno drastičnijeg kažnjavanja prekršilaca u saobraćaju.

„Ovaj prijedlog vidim samo kao inicijativu, te mogućnost da mi na zasjedanju iznesemo neke svoje prijedloge u pogledu izmjene Krivičnog zakona s ciljem pooštravanja sankcija, posebno za one koji čine prekršaje u saobraćaju sa smrtnim posljedicama. No, ukoliko bude potrebe, konačnu odluku o izmjeni odredbi, bilo kog zakona, a naročito onog krivičnog, donijećemo tek nakon što nam svoju stručnu analizu i mišljenje proslijedi Pravosudna komisija Brčko distrikta“, zaključio je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!