RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Mladi Brčko distrikta BiH zastupljeni u projeku Vijeća Evrope “Oblikovanje omladinskih politika u praksi”

Mladi Brčko distrikta BiH zastupljeni su u projeku Vijeća Evrope “Oblikovanje omladinskih politika u praksi” koji je nedavno startao u Moldaviji i trajaće do kraja 2024. godine.

Član petočlane delegacije Bosne i Hercegovine sastavljene od predstavnika Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta, koja zajedno sa još 10 drugih evropskih zemalja participira u projektu “Oblikovanje omladinskih politika u praksi” Srđan Kisić, viši stručni saradnik za Omladinski centar u Pododjelu za podršku MZ, UG, NVO i fondacijama Brčko distrikta BiH, napomenuo je da je cilj ovog velikog međunarodnog projekta jačenje aktiviteta mladih kroz provođenje omladinskih politika u Brčko distriktu i Bosni i Hercegovini.

Srđan Kisić

“Naši sastanci su hibridnog tipa i možemo da prisustvujemo tim sastancima i uživo, ali i putem online platforme – sve zavisi ko u momentu kad se zakaže sastanak ima obaveza i ko je u mogućnosti da prisustvuje uživo a ko online putem. Uglavnom, svi smo prisutni na temama koji se rade i svi učestvujemo”, pojasnio je Kisić.

Kisić je kazao da je poveznica projekta Vijeća Evrope “Oblikovanje omladinskih politika u praksi” i kreiranja omladinskih politika u Brčko distriktu u saradnji sa Vijećem mladih i drugim brčanskim omladinskim organizacijama, stalna tehnička, edukacijska i finansijska pomoć od strane resonog odjela i pododjela Vlade Brčko distrikta. On je napomenuo da Brčko distrikt na godišnjem nivou za projekte namijenjene mladima izdvaja oko 200.000 KM što je oko 50 posto ukupnih sredstava koja se raspisuju za ovu vrstu projekata.

Govoreći o interesu mladih za ovaj međunarodni i druge projekte za mlade u Brčkom i BiH, Kisić je pozivajući se na dokument “Analiza položaja i statusa mladih na području Brčko distrikta BiH”, naveo da se na osnovu terenske ankete u gradu i ruralnom području može zaključiti da mladi nemaju nemaju mnogo povjerenja u vlasti.

“Ja sam optimista i po ovom pitanju. Mladi mogu da primjete da se u zadnjih godinu dana aktivnosti na polju mladih intenziviraju tako da mislim da će se to povjerenje u vlasti sve više i više vraćati”, mišljenja je Kisić.

On je kazao da trenutno mladi svoju budućnost vide u nekim drugim zemljama, te poručio da se konkretnim i kvalitetnim strategijama koje definišu omladinske politike, a kasnije i akcioni plan, mladi mogu podstaknuti da svoju budućnost planiraju upravo na ovim prostorima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!