RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održana tribina “Fizičko i mentalno zdravlje u doba pandemije”

Društvo psihologa Brčko distrikta BiH i Klub borilačkih vještina „Jedinstvo“ Brčko organizovali su danas tribinu „Fizičko i mentalno zdravlje u doba pandemije”

U okviru tribine upriličena su predavanja i radionice sa osvrtom na aktuelnu globalnu epidemiološku situaciju izazvanu virusom COVID-19 i njen negativan uticaj na psihofizički status populacije.

Nataša Jovanović, predsjednik Društva psihologa Brčko, kazala je da su predavanja bila vezana za dva najzastupljenija stanja proistekla iz pandemije, anksioznost i depresiju.

Nataša Jovanović

„Istraživanja u Kini u vezi pandemije pokazala su da je preko 50 posto populacije depresivno, a kod nas u Bosni i Hercegovini značajno je povećana kupovina antidepresiva, što znači da su i kod nas najviše zastupljena stanja anksioznosti i depresije“, navela je Jovanović. Ona je preporučila građanima koji se osjećaju uznemireno da mogu potražiti pomoć kod Društva psihologa i pozvala na fizičku aktivnost i stavljanje fokusa na bliske osobe sa pozitivnom energijom.

Zorka Stojanović, predsjednik Kluba borilačkih vještina „Jedinstvo“ Brčko, prvo je iskazala radost zbog potpisivanja memoranduma o saradnji sa Društvom psihologa i dodala je to stvorilo širi okvir za poticanje ljudi da se bave i fizičkim aktivnostima kao odgovor na pandemiju u dijelu jačanja mentalnog i fizičkog zdravlja osobe.

Ona je navela da je u početku bio manji odziv zbog poštivanja fizičke distance, ali da je sada puno veći broj članova, aktivnosti i konkretnih projekata koji govore kako se kroz sport poboljšava mentalno i fizičko stanje ljudi.

Na kraju se Nataša Jovanović u ime Društva psihologa zahvalila na podršci projektu gradonačelniku Brčko distrikta Siniši Miliću.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.