RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom otvorena manifestacija “Dani voća”

Na Trgu mladih u Brčkom danas je svečano otvorena, četvrta po redu, privredno turistička manifestacija „Dani Voća“ koju organizuje Voćni klub. Ovo je bila prilika da se predstave brčanski, ali i mnogi drugi voćari iz okruženja.

S obzirom da su na snazi pojačane epidemiološke mjere na Trgu mladih u Brčkom je preko trideset izlagača iz više gradova BIH, Srbije, Hrvatske te Brčko distrikta izložilo razne vrste voća, proizvode od voća, tradicionalna  jela i rukotvorine.

Manifestaciju je zvanično otvorio zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić koji je naglasio da ovakva manifestacija ima poseban značaj u afirmaciji voćarstva i voćarske proizvodnje.

„Distrikt je geografski pozicioniran tako da se nalazi na obroncima Majevice koji daje izvrsne uslove za razvoj i uzgoj voća. Ova manifestacija ima posebnu ulogu da pokaže i mladim ljudima da sektor proizvodnje voća ima perspektivu i da tu mogu usmjeriti svoje znanje, aktivnost i angažman i da im to može osigurati solidne prihode koji daju mogućnost da ovdje u BiH i Distriktu ostanu i organizuju svoj život” istakao je Domić.

Koordinator „Voćnog luba“ Brčko distrikta BiH Savo Lukić kazao je da je cilj manifestacije podizanje voćarstva na još veći nivo, ali i dodatna afirmacija Distrikta kao izrazito voćarskog kraja.

„Zahvaljujući instuitutima, fakultetima, stručnim ljudima mi želimo da ovo još više podignemo na veći nivo jer bez struke nema rezultata i kvalitetnog voća. Ove godine smanjili smo broj učesnika na trideset  što je sasvim dovoljno da se predstavi kultura, tradicija, prerada, prerađivačka indusrtrija kao i stari zanati“, kazao je Lukić.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Perica Burgić kazao je da se u zadnje vrijeme sve više zasada voća stavlja u promet i da je Vlada prepoznala značaj ulaganja u voćarstvo.

„Brčko je uvijek bio voćarski kraj i nadam se da će tako i ostati. Odjeljenje i Vlada prepoznala je da je ulaganje u voćarstvo itekako isplativo, kako za proizvođače, tako i za Vladu jer se radi o proizvodu koji prolazi na evropskom tržištu“, kazao je Burgić.

Prije zvaničnog otaranja gosti manifestacije prisustvovali su prijemu kod zamjenika gradonačelnika Ante Domića u Gradskoj vijećnici.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

HDZ Brčko: Duhovnom obnovom počela izborna kampanja

Vladimir Matijević

Brčko: “Kolona sjećanja na žrtvu Vukovara” jutros krenula prema Vukovaru

Gorana Antić

Stanje u Distriktu glavna tema sastanka čelnika Vlade i delegacije EUFOR-a

Radio Brčko