RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Okončana dvodnevna konferencija o zelenoj agendi i urbanoj mobilnosti u Distriktu

Nakon uvodnih debata i panel diskusija o procesima Zelene agende te obnovljivih izvora energije, što su bile jučerašnje teme, danas je fokusom na Urbanu mobilnost zaključena dvodnevna regionalna konferencija koja je na inicijativu Zelenog kluba Parlamentarne Skupštine, održana u Brčkom uz podršku čelnika izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta.

Drugog radnog dana među prisutnima, na ovom eminentnom skupu, u ime organizatora „Zelenog kluba Parlamenta BiH“, odnosno Političke škole Vijeća Evrope bio je i njen direktor Esad Mavrić koji je odao priznanje  vlastima Distrikta na organizaciji same konferencije.

„Ova konferencija važna je za cijelu BiH, a naročito za Distrikt jer teme zelenih politika, obnovljivih izvora energije, urbane mobilnosti kao i transporta su neke od ključnih tema u Evropi. To su teme koje pokreću ekonomije tih zemalja u potpuno novom smjeru i mi moramo pratiti te smjerove“, naglasio je Mavrić.

O Urbanoj mobilnosti govorio je Stefan Marijanović, ekspert iz oblasti elektrotehnike, akcentirajući do kog nivoa u ovom segmentu, koristeći napredne tehnologije, se stiglo i u gotovo svim zemljama Evropske Unije, te kako je ta dostignuća moguće primijeniti i na području Distrikta.

„Mi u Brčkom krećemo sa realizacijom projekta led javne rasvjete. Zašto ne bismo išli na „smart-lajt“. Direktno da u svjetiljku postavimo „vještačku inteligenciju“ kako bi sama svjetiljka, na licu mjesta i u realnom vremenu, pratila vremensko stanje, te prilagođavala nivo svoje svijetlosti“, rekao je Marijanović.

Mensura Kadrić diplomirani inženjer arhitekture u ime brčanskog Zavoda za planiranje projektovanje i razvoj govorila je o procesu urbane mobilnosti i to na način da sve ide u korist, čovjeka i njegovog zdravlja.

„Najkonkretnije skoro odmah možemo da krenemo u pravcu uvođenja aktivne mobilnosti, odnosno uvođenja biciklističkih staza, te njihovog obilježavanja kao naš prvi korak“, akcentirala je Kadrić.

Ključno je da vlasti u Brčkom nastave započete pozitivne procese u ovoj oblasti posebice kad je urbana mobilnost u pitanju kroz izradu Plana održive urbane mobilnosti, kao strateškog dokumenta.

„Ovim planom valja predvidjeti zadovoljenje ljudi za kretanjem, stavljajući u fokus prvenstveno čovjeka, a ne automobil. Dakle valja voditi računa prije svega o zdravstvenom aspektu stanovništva“, rekla je Milena Knežević regionalni menadžer Njemačke GIZ organizacije, dodavši kako vjeruje da je konferencija iznjedrila upravo ovaj zaključak, kao jedan od temeljnih zadataka vlasti Distrikta u narednom periodu.

Gradonačelnik dr. Zijad Nišić, konferenciju je ocijenio veoma uspješnom i kad je putokaz za dalje djelovanje vlasti u pitanju.

„Mi ćemo formirati jedno stručno tijelo koje će rukovoditi kompletnim procesima. Ustanovit ćemo i fond iz kojeg će se subvencionirati napori da se zelena energija ustanovi u Distriktu kao jedan vid proizvodnje. Ono što je bitno jeste da se omogući da sami građani mogu proizvoditi struju i isporučivati je u mrežu, ako imaju višak struje“, istakao je Nišić, dodavši da i kod Urbane mobilnosti, mora se preurediti saobraćajna infrastruktura Brčko distrikta, kako bi smo centralni urbani dio poštedili od velike frekvencije saobraćaja, što je inače kompatibilno sa zahtjevima Evropske Unije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.