RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Završen regionalni put u Rašljanima koji povezuje Brčko i Srebrenik

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić danas je zajedno sa saradnicima svečano otvorio regionalni put u Rašljanima koji povezuje Brčko i Srebrenik, a čija ukupna dužina iznosi oko 1.600 metara.  Infrastrukturni radovi na izgradnji puta koštali su ukupno 760.000 KM.

„Rašljani su proglašeni kao ambijentalna sredina i ovaj put koji povezuje Brčko sa Tuzlanskim kantonom uveliko će pomoći razvoju privrede i ruralnog turizma u južnom dijelu Distrikta jer u ovom dijelu gravitiraju i potrebe stanovnika Maoče, Čanda, Ćoseta i Gornjeg Rahića“, rekao je Nišić, te dodao da je ovo početak jednog sveukupnog razvoja Rašljana. On je kazao da je ovo mjesto infrastrukturno bilo najzapuštenije na području Distrikta i da će Rašljani nakon realizacije ovog projekta u narednom periodu biti jedna od najtraženijih turističkih destinacija u Brčkom.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić kazao je da Distrikt od svog utemeljenja intenzivno radi na umrežavanju sa svim svojim lokalnim zajednicama koje graniče sa Distriktom.

“Mi smo otvoreni grad i potrebno nam je da dobronamjerni ljudi sa svih strana mogu doći u Brčko distrikt. Ova cesta ima poseban značaj jer se nalazi u ambijentalnom dijelu Majevice i ona ima određeni turistički potencijal, te predstavlja najbližu komunikaciju sa Srebrenikom što će mještani ovog kraja sigurno obilato koristiti u budućnosti, naročito kada se radovi na cesti privedu kraju i sa strane Srebrenika“, dodao je Domić.

Avdulah Čandić, šef Pododjeljenja za puteve i parkove istakao je da su infrastrukturni radovi koji su koštali oko 760.000 na ovoj dionici puta protekli bez problema i da su trajali oko 90 dana. On je naveo da je na ovom dijelu izgrađen jedan most, dva potporna zida, tri pločasta propusta kao i osiguranje na par mjesta.

Nusref Šerifović, savjetnik gradonačelnika grada Srebrenika kazao je da će do kraja ove godine u saradnji sa Kantonalnom upravom za šumarstvo uraditi projekat rekonstrukcije puta zajedno sa mostovima i na teritoriji Tuzlanskog kantona.

„Nastojat ćemo da do polovine sljedeće godine put bude prohodan za putnička vozila kako bi građani mogli nesmetano komunicirati sa obje strane“, dodao je Šerifović.

“Problem sa vodosnabdijevanjem u mjesnoj zajednici Rašljani uskoro će biti riješen za čije je namjene iz budžeta Brčko distrikta izdvojeno ukupno 1.650.000 KM”, istakao je šef Odjeljenja za komunalne poslove Majazudin Vehabović, te dodao je do sada urađeno 85 posto posla na poslovima vodosnabdijevanja u ovoj mjesnoj zajednici.

Zastupnica u Skupštini Brčko distrikta BiH Ina Pamukčić kazala je da će ova cesta doprinijeti razvoju ekonomije, turizma, privrede i poljoprivrede, te je istakla da je blizina koja je ostvarena ovim regionalnim putem veoma značajna za mještane Rašljana i okolnih mjesta.

Govoreći o važnosti ovog infrastrukturnog projekta, mještanin sa ovih područja i zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Mehmedalija Karamujić pomenuo je da su idejni tvorci ovog puta koji su napravili njegove temelje Hamed Jerković Hamo, Jusuf Bihorac i Abdulah Zildžović.

Prije realizacije ovog infrastrukturnog projekta regionalni put Brčko-Srebrenik nije bio prohodan za automobile, a asfaltiranjem ove dionice puta uslovi za život mještana Rašljana uveliko će biti poboljšani.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Održane radionice u osnovnim školama u Bijeloj i Rašljanima

Mirsad Zahirović

Posljednje obilne padavine pokrenule nova klizišta u Brčko distriktu

Mirsad Arnautović

Brčko: Zvanično u funkciji fiskulturna sala za osnovce u Rašljanima

Admir Kadrić