RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Okupljanje u božićnom ozračju i zajedništvu

U povodu pravoslavnog Božića predstavnici lokalne vlasti iz reda srpskog naroda i predstavnici Srpske pravoslavne crkve sinoć su upriličili Božićni prijem u Brčkom. Gradonačelnik Distrikta Siniša Milić izjavio je da ga raduje što se nastavlja tradicija okupljanja predstavnika vjerskih zajednica i izvršne i zakonodavne vlasti  sve tri konfesije.

“Ovaj put je to za pravoslavni Božić i drago mi je da ovdje ne praznujemo formu, već suštinu, između ostalog i Božića, s porukom da budemo odgovorni, ne samo prema sebi, već i prema drugima. Mislim da je razumijevanje i čovjekoljublje nešto što nam je neophodno, naročito na prostorima koji su multietničkog, multikonfesionalnog karaktera kakav je i Distrikt Brčko. Zaista sam ohrabren činjenicom da smo i danas čuli takve poruke, a jedna od tih poruka je naravno i veliko prisustvo predstavnika naših kolega iz izvršne i zakonodavne vlasti, islamske i katoličke zajednice na ovom skupu. Oni su svojim prisustvom uputili jednu poruku suživota, mira i tolerancije, društva kakvog namjeravamo da gradimo na prostoru Brčkog”, izjavio je Milić.

Arhijerejski namjesnik brčanski Dragan Ćirković čestitao je svim pravoslavcima Božić i predstojeću novu Novu godinu, pozivom na ljubav, vjeru i zajedništvo.

“Božić je najradosniji hrišćanski praznik zbog toga što je dano obećanje našim praroditeljima, Adamu i Evi, od Gospoda da ih neće ostaviti sirote i da će doći momenat da će ih izbaviti od robovanja, grijeha i smrti. To se ispunilo dolaskom Hrista na zemlju jer je po našem vjerovanju on drugo lice Svete Trojice, Bog i Sin. Izražavam veliku zahvalnost predstavnicima iz reda srpskoga naroda, koji su omogućili da se nekoliko godina obilježavaju veliki vjerski praznici. Zahvaljujući njima proslavit ćemo i pravoslavnu Novu godinu, jer proslava naših božićnih praznika traje sve do Bogojavljenja”, rekao je prota Ćirković.

 

Božićno ozračje bilo je ispunjeno nastupom članova crkvenog zbora “Sveti Stefan Dečanski” i pjevačke grupe „Vijenac“, koji djeluju u okviru SPKD “Prosvjeta” Brčko .

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Данас је Бадњи дан

Radio Brčko

U emisiji “Civilno društvo” o humanitarnoj akciji brčanskog SOZ-a povodom pravoslavnog Božića

Radio Brčko

Brčko: Čestitka gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika povodom pravoslavnog Božića

Radio Brčko