Brčko

Brčko: Optužnica zbog izazivanja nezgode u kojoj je povrijeđena malodobna učenica

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv brčaka M.D.* (40) zbog sumnje da je prije mjesec i po dana u blizini tehničke škole u ovom gradu izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj je teško povrijeđena malodobna učenica. Zbog kršenja saobraćajnih propisa on je optužen za ugrožavanje javnog saobraćaja kojim je oštećena, uz gubitak svijesti, zadobila teške i po život opasne tjelesne povrede.

M.D. se tereti da je 7. oktobra, oko 07.00. sati, vozeći se putničkim motornim vozilom Citroen Xara ulicom R. Dž. Čauševića prema zgradi doma zdravlja propustio obratiti pažnju na djecu, koja su se kretala pješačkim prelazom prema srednjoj tehničkoj školi. Sumnja se da, pri brzini od oko 52 km/h,  on uopće nije niti preduzeo radnju kočenja kojom je mogao izbjeći nalet automobila u tijelo malodobne pješakinje,  koja se kretala duž obilježenog pješačkog prelaza. U saobraćajnoj nezgodi, 15-godišnja učenica zadobila je teške tjelesne povrede zbog kojih je izvjesno vrijeme nakon nezgode i tokom bolničkog liječenja bila bez svijesti.

U saradnji s Policijom Distrikta, Tužilaštvo je sprovelo intenzivnu i sveobuhvatnu istragu tokom koje su odmah zabilježeni tragovi na licu mjesta saobraćajne nezgode, a ubrzo potom uzete izjave svjedoka očevidaca i sprovedena saobraćajna i medicinska vještačenja. Istragom je nesporno utvrđeno kršenje elementarnih saobraćajnih propisa u upravljanju vozilom od strane osumnjičenog, koje je za posljedicu imalo prouzrokovanje saobraćajne nezgode i povređivanje malodobne učenice – navodi se u optužnici podignutoj nakon nepunih mjesec i po dana.  Optužnicu protiv M.D. za krivično djelo ugrožavanja javnog saobraćaja (iz člana 326 stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) Tužilaštvo je dostavilo na daljnji postupak Osnovnom sudu Distrikta, gdje je i potvrđena.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button