Brčko

Brčko: Osnovano Udruženje oboljelih od dječje paralize i mišićne distrofije „Spas“

Sljedeći korak je pomoć i podrška brčanske Vlade

Brčak Igor Tomić od rođenja boluje od dječje paralize i dosad, odnosno do svoje 47 godine, nikada nije uživao ni u kakvim pogodnostima niti ostvarivao prava koje mnogobrojni ljudi širom svijeta ostvaruju na osnovu svoje invalidnosti, a koja su definisana zakonskim rješenjima u cilju olakšanja života ovoj populaciji.

U želji da promijeni ovakvo stanje na području Brčko distrikta, Tomić je osnovao Udruženje oboljelih od dječje paralize i mišićne distrofije „Spas“ čije aktivnosti je danas, na konferenciji za novinare u Omladinskom centru, saopštio lokalnoj javnosti.

Prema njegovim riječima, rad Udruženja biće usmjeren na pomoć pri zapošljavanju invalidnih osoba, a što je jedan od najvećih problema sa kojim se oni suočavaju u ovoj lokalnoj zajednici.

U tom smislu se čeka usvajanje Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji invalidnih osoba na nivou Brčko distrikta i dobijanje što bolje mogućnosti zaposlenja u vladinim i nevladinim institucijama u skladu sa psihofizičkim stanjem osoba sa tjelesnim hendikepom.

Tomić planira da ostvari niz kontakata sa privrednim subjektima u Brčkom što bi bilo ozvaničeno memorandumima o saradnji, a sve u cilju obezbjeđivanja pogodnosti za ovu grupu ljudi.

„To znači da ću pokušati da obezbijedim razne vrste finansijskih popusta, počev od sniženja cijena pri kupovini lijekova, ogreva i određenih vrsta hrane, zatim besplatan prevoz i posjete sportsko – zabavnim događajima, kao i zajednička druženja vikendima, te razne druge besplatne sadržaje“, pojasnio je Tomić, riješen da u svemu ovome i uspije.

Biće mu potrebna velika pomoć i podrška Vlade Brčko distrikta koju će tražiti u budućem vremenu.

Inače, Udruženje „Spas“ trenutno okuplja desetak članova, a optimistični Tomić poziva građane Distrikta svih uzrasta sa tjelesnim hendikepom da se pridruže jer će zajednički lakše i brže ostvariti svoja prava, te uživati u povoljnostima koja im u budućnosti budu data.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button