Brčko

Brčko: Otvorena izložba „Islamska umjetnost Irana“

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko i Iranskog kulturnog centra u Bosni i Hercegovini u Islahijetu je otvorena izložba „Islamska umjetnost Irana“ na kojoj je predstavljen dio aktivnosti Iranskog kulturnog centra. Glavni cilj te institucije jeste da kroz kurseve perzijskog jezika i kulturne događaje promovira iransku kulturu, umjetnost, tradiciju, civilizaciju i historiju.

Predsjednik brčanskog Preporoda Edin Jašarević kazao je da je ovo izvrstan početak saradnje sa Iranskim kuturnim centrom, te da se nada da će u budućnosti biti prilike i da se u Brčkom realizuje manifestacija „Dani kulture Irana u Bosni i Hercegovini“ koja se prije već realizovala u nekim drugim bh gradovima.

U okviru izložbe, koja se sastoji iz tri segmenta, posjetioci će, kako je precizirala moderator izložbe Enida Murselović, biti u prilici pogledati radove iranskog kaligrafa Saida Rezaeija, te ručne radove tradicionalne iranske kulture, popratno zajedno sa monografijama i publikacijama o iranskoj umjetnosti.

Ovom prilikom, konzul za kulturu Iranske ambasade u BiH, Amir Husein Nouri, zbog pandemije nije mogao prisustvovati otvaranju izložbe u Brčkom, ali se obratio putem video linka i pojasnio nešto više o novom pravcu kaligrafije kojim se ustvari prvi počeo baviti upravo iranski kaligraf Said Rezai čiji radovi su i izloženi danas, te se zahvalio na saradnji “Preporodu” Brčko distrikta.

Izložba, čiji je jedan dio prodajnog karaktera, će biti postavljena do 7. maja a posjetioci je mogu pogledati svakim radnim danom u vremenu od 9 do 21 sat.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!