RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Otvorena izložba “Tragom brčanskih Jevreja”

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, u prostorijama izložbenog salona Gradske vijećnice u Brčkom danas je otvorena izložba “Tragom brčanskih Jevreja” autorice Tamare Vijoglavin Mančić, u organizaciji Službe za arhiv Vlade Distrikta.

Na izložbi je izloženo 35 panoa kojima se nastoji dočarati i ispričati priča života Židova, prezentirati njihovo kulturno-povijesno i društveno-ekonomsko naslijeđe, a potom i osvjedočiti tragediju njihovog nestanka iz Brčkog.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Distrikta Siniša Milić koji je tom prilikom rekao da nas više od svih rezolucija ljudska, moralna i civilizacijska dostignuća obvezuju da se sjećamo žrtava holokausta.

“Svaki zločin zaslužuje osudu, ali za naročitu osudu je zločin koji je bio državni projekt. To svjedoči da ne postoji zlo na ovom svijetu koje nije u stanju da okupi svoje pristalice i to je opomena za sve nas i buduće generacije da nikada ne dopustimo da se takvo zlo ponovi na ovim prostorima”, rekao je Milić.

Šef Službe za arhiv, Ćazim Suljević istaknuo je da je istraživanje na ovu temu počelo prije dvije godine te da su građu koja svjedoči o životu Židova u Brčkom i njihovom doprinosu razvoja našeg grada, prikupili iz Arhiva BiH, Jevrejskih općina iz Sarajeva i Beograda te od potomaka brčanskih Židova.

Predsjednik Židovske zajednice BiH Jakob Finci, naglasio je da je veliko zadovoljstvo što je otvorena jedna ovakva izložba u Brčkom.

“75 godina nakon holokausta Jevreji se nikad nisu oporavili. Sigurno je značajna ovakva izložba koja će otići i u Sarajevo, Banja Luku i Doboj i moći da otvori oči onima koji misle da je svijet počeo od njih i ne znaju da je nešto bilo prije njih”. – zaključio je Finci.

Današnjoj izložbi nazočili su i potomci brčanskih Židova, Vladan Vladimir Hajduk i Seada Proskauer Drapić koji su za izložbu ustupili fotografije i dokumente koje posjeduju iz tog vremena. Rekli su kako izložba za njih predstavlja ohrabrenje da Brčko nije zaboravilo svoje nekadašnje sugrađane uz nadu da će tragične sudbine Židova crpiti pouku da se takvo zlo nikada i nikome ne ponovi.

Nakon otvaranja izložbe prisutni su položili cvijeće na spomen-ploču postavljenu na Savskom mostu u znak sjećanja na brčanske Židove koji su u noći 16. prosinca 1941. godine ubijeni na tom mjestu.

Izložba „Tragom brčanskih Jevreja“ autorice Tamare Vijoglavin Mančić bit će otvorena u Gradskoj vijećnici do 14. veljače tekuće godine, nakon čega će biti preseljena u prostorije Arhiva Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Otvorena izložba u Gradskom muzeju

Sandra Živković

Sutra će biti otvorena izložba i prezentacija monografije „Tragom brčanskih Jevreja“ u Zenici

Gorana Antić

Večeras otvarenje izložbe ‘Diplomatija i umjetnost’

Дражен Ристић