RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Umjesto odjeljenja u Vladi planira se formiranje Službe za rad i radne odnose

Brčko distrikt je krajem prošle godine dobio novi Zakon o radu međutim već ranije su iz brčanskog Sindikata upozoravali da njegova primjena neće biti u očekivanoj mjeri ukoliko se ne uspostavi Odjeljenje za rad u Vladi Brčko distrikta. Tim povodom gradonačelnik distrikta je danas najavio formiranje poslebne Službe za rad i radne odnose.

“Vlada Brčko distrikta je na dobrom putu da dogovori mini reformu javne uprave koja bi podrazumijevala i formiranje posebne Službe za rad i radne odnose do kraja ove godine” potvrdio je danas gradonačelnik Siniša Milić.

Ova služba bi radila u okviru Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge ali bi bila pod direktnom nadležnošću šefa ovog odjeljenja jer bi funcionisala kao posebna služba.

U brčanskom Sindikat ističu da već 14 godina traže od predstavnika vlasti da se izvrši  reforma javne uprave i uspostavi Odjeljenje za rad i radne odnose u Vladi Brčko distrikta.

“Sindikat Brčko distrikta nije zadovoljan idejom da se formira Služba za rad i radne odnose jer smatramo da tako ozbiljnu oblast treba da prati odjeljenje pri Vladi osobito u situaciji kada treba hitno djelovati zbog enormno brzog odliva radnika iz Brčko distrikta” ističe Ilija Kalajdžić sekretar Sindikata.

Potreba da se formira jedno ovakvo odjeljenje pri Vladi ili neki drugi oblik upravne jedinice u izvršnoj vlasti Brčko distrikta je postojala i ranije a naročito je aktualizovana nakon što je usvojen novi Zakon o radu Brčko distrikta, jer ono bi bilo nadležno za njegovu sprovedbu i izradu podzakonskih akata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Održana Evropska noć istraživača u Brčkom

Mirsad Arnautović

Градоначелник Милић добио пса поводом Дана дистрикта

Radio Brčko

Počelo proširenje bulevara u Brčkom

Mirsad Arnautović