RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Pedagoška institucija koordinator projekta obrazovanja i usavršavanja

Na proljeće naredne godine, pod pokroviteljstvom Evropske unije, u Bosni i Hercegovini treba da starta pilot projekat usavršavanja u obrazovanju. Koordinator projekta za Brčko distrikt je brčanska Pedagoška institucija.

Direktorica Pedagoške institucije Brčko distrika Ivana Krezić za Radio Brčko je kazala da će i Brčko kroz prve razrede Gimnazije „Vaso Pelagić“ biti uključeno u projekat eksperimentalnog i eksternog istraživanja koji će se provoditi u naredne četiri godine u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ivana Krezić

Projekat finansira Evropska unija, a testiraće se jezička i matematička pismenost.

„Cilj projekta je fokusiranje nastavnika na više kognitivne nivoe znanja učenika, a ne samo da budemo uglavnom fokusirani na njihovo činjenično znanje“, naznačila je Krezić i dodala da bi konkretan projekat eksternog ispitivanja, ili eksternih ispita, trebao biti odobren od viših nivoa odlučivanja u projektu, u maju 2022. godine.

Pedagoška institucija Brčko distrikta biće koordinator svih aktivnosti između projektnog tima i brčanske Gimnazije „Vaso Pelagić“.

Kad je u pitanju uticaj pandemije na plan rada za ovu godinu, Krezić je kazala da je koncem prošle i početkom ove godine zbog epidemiloških razloga bilo odsutno 75 posto kadra Pedagoške institucije, a da je zahvaljujući kolegijalnosti onih koji su radili, realizacija bila 80 posto.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U Pedagoškoj instituciji smatraju da bi nastava trebala započeti što prije

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: Pismo kolektiva učenika Gimnazije “Vaso Pelagić”

Radio Brčko

Брчко: Гимназијалци најбољи на такмичењу – Пројект Грађанин

Миљана Ђурђевић