RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Počela Ljetna škola arheologije u Muzeju Brčko distrikta

U okviru manifestacije Brčansko ljeto – Savski cvijet jučer je u Muzeju Brčko distrikta održana prva radionica Ljetne škole arheologije. Na ovoj radionici brčanski mališani, raspoređeni u dvije grupe, istraživali su o svijetu dinosaura, pojasnila je kustosica i organizatorica Ljetne škole Enida Murselović, naglasivši da se radi o omiljenoj radionici malih polaznika.

“Djeca su ovom radionicom najviše oduševljena. Imali su priliku da sami istražuju dinosaure, da u pijesku pronalaze njihove kosti i da ga na kraju sklapaju”, pojasnila je Murselović.

U naredna dva dana polaznici Ljetne škole istraživat će o antičkim mozaicima i keramičkim posudama, objasnila je Murselović, naglasivši da je cilj svih radionica da kod polaznika probudi naučni istraživački duh, te ljubav prema kulturnoj baštini.

“Jako je važno djecu približiti nauci, potaknuti ih da budu istraživači. A na samom kraju radi se i o benefitu da djeca nisu kod kuće za računarom i da imaju naviku da posjećuju muzeje. Muzej u Brčkom, koliko god da je skroman, može ponuditi edukativne sadržaje. Stoga, jako smo zadovoljni odzivom i reakcijom mališana”, dodala je kustosica Muzeja.

Roditelji prve grupe polaznika Ljetne škole izrazili su oduševljenje što njihova djeca imaju priliku kvalitetno provesti slobodno vrijeme i steći nova saznanja, naglasivši da se ovakve aktivnosti u Distriktu trebaju i češće organizovati.

Jednako oduševljenje aktivnostima podijelili su i mali polaznici, koji su, kako nam kažu, na radionicama upoznali nove drugare i saznali kako se sklapa skelet dinosaura. Dodali su da se vesele druženjima i na narednim radionicama.

Kustosica Murselović ističe da se za Ljetnu školu arheologije prijavilo oko sedamdeset i petero djece, što je nadmašilo očekivanja organizatora, te, stoga, podsjeća da su polaznici podijeljeni u dvije grupe koje radionice pohađaju u dvama terminima po tri dana od 09. do 11. augusta i od 14. do 16. augusta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Otvaranje etnološke postavke večeras u 19 časova u Muzeju

Radio Brčko

Отворен Музеј Брчко дистрикта

Radio Brčko

Kineska tradicija u Brčkom

Admir Kadrić