RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Počeli radovi na izgradnji kružnog raskrižja “Kuglana”

Na raskrižju „Kuglana“, jednom od najprometnijih i najvećih raskrižja na području Brčko distrikta, danas su započeli radovi na izgradnji kružnog toka. Novčana vrijednost radova iznosi oko 744.000 KM, a ugovoreni rok za njihov završetak je 60 radnih dana.

„Od planiranih osam kružnih raskrižja na području Brčko distrikta, ovo je četvrtо po redu i najvećе je po obimu od svih drugih, te je u ovoj godini jedan od najznačajnijih putnih objekata koji ćemo izgraditi“, kazao je Vlado Jevtić, ravnatelj Javnog poduzeća „Putevi Brčko“.

Projekt menadžer za izgradnju u Javnom poduzeću „Putevi Brčko“ Bojan Delić istaknuo je kako na ovoj dionici prometuje veliki broj autobusa i teretnih vozila te iz tog razloga i sama podloga mora biti urađena prema svim propisima i normama, dok sam prečnik kružnog raskrižja iznosi 38 metara.

„Širina kolovoza kružnog raskrižja iznosi devet metara, širina uliva tri metra, a širina izliva 3,75 metara, budući da je namijenjena za teretni promet, a postavljat će se dva sloja asfalta debljine sedam centimetara i habajući sloj ojačan polimerom debljine pet centimetara“, dodao je Delić.

Budući da će se radovi odvijati u tri faze, tako će se i promet regulirati, te će radovi u prvoj fazi krenuti desnom polovicom raskrižja promatrajući iz ulice Uzunovića prema Bulevaru Mira.

„U potezu od mjesta presijecanja postojećeg središnjeg otoka u ulici Uzunovića gdje će se vozila prestrojavati iz desne u lijevu kolovoznu traku, pa će u oba smjera ići do raskrižja Bulevara s ulicom Jovana Dučića“, naveo je Delić. On je dodao kako zbog bržeg protoka prometa iz ovog smjera neće biti moguće skretati u Ulicu Štrosmajer, te će vozila koja su u tranzitu moći na kružnom raskrižju „Š“ skrenuti u ulicu Braće Ribnikara. Sva vozila koja dolaze iz Štrosmajerove ulice kretat će se bez ograničenja, te će moći skrenuti na Bulevar i lijevo i desno, dok će se promet iz ulice Svetog Save usmjerit na ulicu Desanke Maksimović.

Svi putni pravci bit će usmjereni prometnom signalizacijom, a iz JP „Putevi Brčko“ nadaju brzom snalaženju vozača i ovim putem ih pozivaju na strpljenje.

Tijekom radova na ovom kružnom raskrižju promet će se odvijati uz regulaciju prometnim znakovima te će samo dan ili dva promet biti u potpunosti obustavljen kada bude završna faza asfaltiranja, istaknuo je ravnatelj Javnog poduzeća „Putevi Brčko“, Vlado Jevtić, dodajući kako će o svemu građani Brčko distrikta biti blagovremeno obavješteni.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!