RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Građani u mjesnim zajednicama Stari Rasadnik i Brod traže postavljanje stacioniranih radara

Glass broken cracks splinters in front of car ( Filtered image processed vintage effect. )

U ulici Mostarska u Brčkom sinoć oko 20 sati dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj su smrtno stradale majka i kćerka. Policijski službenici su na licu mjesta utvrdili da se radi o putničkom motornom vozilu marke ‘’Ford Fokus’’ kojim je upravljao vozač A.H., rođen 2002. godine iz Brčkog, a koji je navedenim vozilom udario u dva pješaka, rođena 1976. godine i 2011. godine, koja su smrtno stradala.

Milanka Čaber, predsjednica Mjesne zajednice Stari Rasadnik, istakla je da je Upravni odbor ove mjesne zajednice prošle godine tražio od nadležnih institucija regulisanje ove dionice puta. Prema njenim riječima, postavljanjem usporivača brzine utjecali bi na vozače da prilagode brzinu vožnje čime bi zaštitili građane i izbjegli saobraćajne nesreće i tragedije poput sinoćnje.

Okupljeni građani oko neformalne grupe roditelja djece koja pohađaju nastavu u Petoj osnovnoj školi, područnog odjeljenja Brod, ističu da su nedavno prema Policiji Brčko distrikta BiH uputili sličnu inicijativu, ali da su dobili odgovor da je ova dionica puta već regulisana. Oni su da istakli da je postavljenjem semafora kod škole jednim dijelom regulisan saobraćaj, ali da to nije dovoljno i da je potrebno postaviti stacionirane radare u oba pravca.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH donijelo je naredbu o izvođenju obdukcije, kako bi se nesumnjivo utvrdio uzrok smrti stradalih, dok se ostale okolnosti ove teške saobraćajne nezgode utvrđuju u saradnji sa Policijom Brčko distrikta BiH. Nakon prijema izvještaja od Policije Brčko distrikta BiH, naredit će se saobraćajno vještačenje i provođenje ostalih istražnih radnji u pravcu utvrđivanja svih relevantnih okolnosti ovog događaja.

Zabrinuti građani u mjesnim zajednicama Stari Rasadnik i Brod nadaju se da će iz nadležnih institucija reagovati što prije postavljanjem stacioniranih radara jer uskoro počinje i školska godina kada će koncentracija pješaka na ovoj dionici puta biti mnogo veća.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U saobraćajnoj nezgodi smrtno stradao biciklista

Radio Brčko