RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Počeo odvoz smeća na regionalnu deponiju u Zvorniku

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić obišao je pretovarnu stanicu na gradskoj deponiji, s koje je danas počeo odvoz smeća na regionalnu deponiju u Zvorniku.

Predsjednik Milić podsjetio je da se na realizaciju ovog ugovora radilo tri godine te da je ovo veoma važan projekat za Distrikt jer će riješiti problem deponije na području grada.

Napomenuo je da su zbog gradske deponije najviše ugroženi stanovnici obližnjih naselja, posebno Ilićke i Donjeg Brezika te da je bilo prijedloga da se sačeka s odvozom smeća dok se ne izgradi centar za upravljanje čvrstim otpadom na lokaciji Kladje, ali da građani toliko ne mogu da čekaju zbog čega je dogovoreno prelazno rješenje, odnosno odvoz smeća na regionalnu deponiju.

„Ovo je već početak realizacije ovog ugovora. Nakon što smeće s gradske deponije bude upućeno na regionalnu deponiju krenut će se i u sanaciju gradske deponije, a uporedo i s radovima na izgradnji centra za upravljanje čvrstim otpadom na lokaciji Kladje“, istakao je predsjednik Milić.

Šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta Majazudin Vehabović rekao je da je realizacija ovog projekta do sada koštala oko 570.000 KM i da bi do kraja mandata ovog saziva Vlade i Skupštine Distrikta trebao biti izgrađen i centar za upravljanje čvrstim otpadom.

Kemal Atić, direktor Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ rekao je da se dnevno na gradsku deponiju doveze između 70 i 90 tona smeća, da je za potrebe odvoza smeća na regionalnu deponiju nabavljen jedan kamion i dvije prikolice s presom, te da će, ukoliko bude bilo potrebe, biti nabavljeno još vozila za ove namjene.

Damjan Dundžić, predsjednik Mjesne zajednice Ilićka rekao je da će sanacija postojeće gradske deponije i izgradnja centra za upravljanje čvrstim otpadom imati nemjerljiv uticaj na kvalitet života mještana ovog i drugih naselja u blizini gradske deponije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Od danas zabranjena javna okupljanja u Brčkom

Radio Brčko

Са Европског универзитета, прошле године, изашло 26 професора математике и физике без валидних диплома

Radio Brčko

Brčko: Uhapšen muškarac koji je vatrenim oružjem pucao u tri osobe

Radio Brčko