Brčko

Brčko: Pokrenuta inicijativa za hitnu nabavu novih respiratora

U posljednjih 15 dana na Odjelu grudno za smještaj covid pacijenata i u covid respiratornom centru prosječno su smještena 24 pacijenta. Zabilježeno je 29 prijama, 13 otpusta te čak 14 smrtnih ishoda, a jedan pacijent je upućen na liječenje u UKC Tuzla. Potvrdio je ovo za Radio Brčko ravnatelj brčanske Bolnice Đorđe Lazić.

„Popunjenost kapaciteta na oba odjela ovog mjeseca je iznosila maksimalno 29 od 40 kreveta, dok je najmanji broj pacijenata koji je ležao na odjelu 18. U Distriktu je za ovih 15 dana preminulo ukupno 27 osoba, od toga je 14 od Covida-19 što iznosi 52 posto i predstavlja visok koeficijent“, rekao je Lazić.

Određeni broj Covid pacijenata završi na respiratorima kojih brčanska posjeduje 12, deset u Brčkom i dva dislocirana, a zbog amortizacije istih i zbog njihove popunjenosti koja u ovom trenutku iznosi 90 posto, od strane liječnika s Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivnu njegu pokrenuta je inicijativa za hitnu nabavu deset respiratora, odnosno aparata za mehaničku ventilaciju.

Đorđe Lazić, ravnatelj brčanske Bolnice

“Odatle je pokrenuta inicijativa prema Odjelu za zdravstvo za nabavku još dodatnog broja respiratora kako bismo osigurali sve potrebne uvjete za liječenje pacijenata koji boluju od Covida. Inicijativa se našla na sjednici Kriznog stožera jer je u pitanju hitna nabava te opreme”, ističe Lazić.

Odluku je podržao i zapovjednik Kriznog stožera Distrikta, gradonačelnik Esed Kadrić koji je na sjednici stožera, prema Lazićevim riječima, rekao kako će Vlada Distrikta nabaviti respiratore ukoliko postoji iskazana potreba za time.

Podsjetimo, cijena jednog respiratora, po posljednjoj realiziranoj nabavi iz siječnja 2021. godine je iznosila 74.200,00 KM.

Kada je u pitanju ostatak potrebne opreme, kadrova i prostora, Lazić kaže kako će oni biti izraženi kroz Plan rada JZU-a za sljedeću poslovnu godinu, koja će ubrzo uslijediti, te kako će sljedeće godine nastojati obnoviti sav kapacitet, u skladu sa zahtjevima liječnika, kako bi se nabavom potrebnih resursa podigla razina zdravstvene zaštite.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button