RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Policija apeluje na veću opreznost vozača i pješaka

Prema podacima Policije Brčko distrikta, tokom prošle godine na području Distrikta evidentirano je 267 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 28 bilo sa teško povrijeđenim i šest sa smrtno stradalim osobama.

Komandir jedinice saobraćajne policije Kenad Bajrić, shodno nadolazećem ljepšem vremenu, apelovao je na sve učesnike u saobraćaju da budu što oprezniji prilikom obavljanja radnji u saobraćaju kako bi se spriječile nezgode, a samim tim i povređivanje.

Kako je dodao prekoračenje brzine kretanja je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda, i u prošloj godini policija je evidentirala oko 12.800 ovakvih prekršaja.

„Do sada u ovoj godini imamo registrovanih oko 1.000 prekršaja za prekoračenje brzine što govori da će se taj broj rijetko kad smanjivati, već je nekad čak i povećan obzirom na određene dijelove godine kada dolazi veći broj naših građana koji borave u inostranstvu i zavisi direktno od našh aktvnosti. Svijest vozača još nije dovoljno na nivou da poštuju saobraćajne propise zbog svoje bezbjednosti, a ne zbog propisane sankcije ili kontrole koju primjenjujemo“, dodao je Bajrić.

Prošle godine je iz saobraćaja isključeno 2.600 vozača, od čega zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola 1.600.

„Naravno da bude i konfliktnih situacija, neke su verbalnog tipa a imali smo i tipa fizičkog otpora. Imali smo dvije situacije gdje su policijski službenici napadnuti prilikom vršenja službene dužnosti i tom prilikom su zadobili lake tjelesne povrede. Ta lica su lišena slobode i procesuirana“, naglasio je Bajrić.

Kada je riječ i nepropisnom parkiranju, a čime se ugrožavaju ostali učesnici u saobraćaju, u prošloj godini policija je djelovala pojačano.

„Naša nadležnost je da sankcioniramo nepropisno parkirana vozila, a u uslovima kad je to propisano zakonom možemo izvršiti i izmještanje specijalnim vozilom „pauk“. Tako da smo prošle godine uzdali negdje oko 7. 000 prekršajnih naloga za nepropisno parkiranje, a izmjestili oko 200 vozila“, pojasnio je Bajrić.

Prema njegovim riječima, stanje saobraćajne signalizacije i same infrastrukture na području Distrikta je zadovoljavajuće.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Beživotno tijelo Vedrane Damjanović iz Brčkog pronađeno u Sremskoj Mitrovici

Radio Brčko

Brčko: Pronađen Danko Maksimović za kojim se od juče tragalo

Radio Brčko

Brčko: Policija uhapsila još dvije osobe zbog izbornih prevara

Radio Brčko