RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Postignut dogovor o prekidu generalnog štrajka u javnoj upravi

U Gradskoj Vijećnici danas je održan sastanak između čelnika Distrikta i predsjednika brčanskog Sindikata na kojem je postignut dogovor o prekidu generalnog štrajka u javnoj upravi.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Zijad Nišić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić i predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH Igor Babić.

U obraćanju za medije gradonačelnik Brčko distrikta predstavio je mjere koje su bile uslov za postizanje dogovora o prekidu štrajka.

„Osnovica za obračun plata povećana je sa 667 KM na 700 KM, što će dovesti do povećanja plata od pet posto, dok će od 01.01.2024. godine plata biti povećana za još dodatnih pet posto. Briše se platni razred jedan i stavlja se u platni razred dva. Jednokratna novčana pomoć u iznosu od 400 KM rezervisana je za uposlenike čija plata iznosi do 1.200 KM i nastojat ćemo da obuhvatimo cijeli javni sektor, tako da će ovdje biti obuhvaćene kategorije koje su najniže plaćene što je i bila intencija i zahtjevi Sindikata da se uposlenici sa srednjom stručnom i nižom stručnom spremom instaliraju u platne razrede“, potvrdio je dr. Zijad Nišić gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Prema njegovim riječima bit će još zahtjev o kolektivnom ugovoru i aktivnosti idu u tom smjeru te je taj zadatak na sebe uzeo šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge. Formirana je radna komisija i rade na tome da se ustanovi Kolektivni ugovor.

Igor Babić, predsjednik Sindikata Brčko, istakao je da je postignut dogovor oko kompromisnog rješenja nakon 45 dana pregovora sa nadležnim institucijama u Distriktu.

„Mislim da je nedostatak bolje komunikacije bio razlog što smo došli do svega ovoga. Zakonska rješenja koja su dugotrajna nismo mogli da čekamo u ovom momentu i morali smo prihvatiti što nam se nudi jer je rebalans Budžeta na pragu i poslije njega znamo da se ne mogu stvoriti novčana sredstva koja bi dovela do drugih rješenja. Nismo zadovoljni, ali ovo je svakako korak naprijed jer ovih proteklih 45 dana su bili historijski momenti, jer ovo je prvi put bio da smo pokrenuli ovakve inicijative. Drago nam je što je Vlada Brčko distrikta BiH izašla u susret i kroz komunikaciju doveli do dogovora o prekidu štrajka. Početkom sljedeće sedmice potpisat ćemo i formalni Sporazum o prekidu štrajka“, dodao je Babić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sindikat Brčko: Podignute prve optužnice za nesavjesne poslodavce

Gorana Antić

Brčko distrikt BiH: Odlukom Vlade rebalansirano 15 milijuna maraka

Radio Brčko

Влада осудила пријетње упућене порталу „еБрчко”

Radio Brčko