RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Povećan broj prometnih prekršaja zabilježenih pomoću stacioniranih i prenosivih radara

U odnosu na proteklu godinu, povećan je broj prometnih prekršaja zabilježenih pomoću stacioniranih i prenosivih radara u devetomjesečnom izvješću Jedinice prometne policije Brčko distrikta.

„Ukupan broj prometnih prekršaja evidentiranih pomoću stacioniranih radara za devet mjeseci ove godine veći je za 59 u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je zabilježeno 6.568 prekršaja, dok je broj prometnih prekršaja koje su zabilježili prenosivi radari veći za 590“, kazala je glasnogovornica Policije Brčko distrikta, Dževida Hukičević.

Vozila sa inostranim registracijskim pločicama koje su evidentirali stacionirani radari vode se u posebnim bazama, te se njihova provjera vrši na terenu i ako se vozilo nalazi u bazi tada se izdaje prekršajni nalog.

“Za devet mjeseci ove godine izvršena je provjera 2.461 vozila sa inostranim registracijskim pločicama od kojih je 1.047 provjera kroz bazu bilo pozitivno te su vozačima izdati prekršajni nalozi. I za ove provjere broj je znatno veći u odnosu na prethodne godine”, dodala je Hukičević.

Za prekoračenje brzine kretanja od 10-20 km/h veće od dozvoljene brzine, iznos kazne je 50 KM.

Za prekoračenje od 20-30 km/h veće od dozvoljene, predviđena je novčana kazna od 100-300 KM, dva kaznena boda i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca.

Za prekoračenje veće od 30 km/h, novčana kazna je u iznosu od 400-1000 KM, izriču se dva kaznena boda i mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva do šest mjeseci.

Hukičević je istaknula kako je tijekom ove godine prometna Policija Distrikta počela koristiti i vozilo sa sustavom „ECON PATROL G2“, za video nadzor i praćenje prometa, koje se u ovom izvještajnom razdoblju nalazilo u testnoj fazi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Policija Brčko distrikta BiH uhapsila još jedno lice zbog sumnje na krivično djelo iz oblasti izbornih procesa

Radio Brčko

Policija i Inspektorat Brčko distrikta: Zabranjeno organizovanje defilea maturanata

Radio Brčko

U službenoj posjeti PBD BiH boravila ambasadorica Francuske u BiH

Radio Brčko