RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Pozitivno poslovanje Fonda zdravstvenog osiguranja u 2018. godini

Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta protekle je godine za liječenje svojih osiguranika izdvojio 32,4 milijuna maraka, a zabilježen je i suficit, koji je preusmjeren za razvoj zdravstva u Distritku. Esencijalna lista dopunjena je novim lijekovima.

Prim. dr. Lidija Ljubojević, šefica Službe za zdravstvenu zaštitu Fonda izjavila je da su  izdvojili preko 16 milijuna maraka za liječenje pacijenata u Javnoj zdravstvenoj ustanovi, s kojom je Fond imao ugovor. Osim toga, subvencionirano je liječenje i u drugim zdravstvenim ustanovama.

“Dio zdravstvene zaštite ugovoren je sa privatnim zdravstvenim ustanovama Brčko distrikta, uglavnom za specijalističke preglede i dijagnostiku, koji se ne mogu uraditi u Javnoj zdravstvenoj ustanovi. Pružena je i zdravstena zaštita našim osiguranicima van Brčkog, za što je izdvojeno oko 7,5 milijuna maraka. Omogućili smo korišćenje rehabilitacije, kao stacionarnog načina liječenja, što je iznosilo oko 250.000 KM”, istaknula je dr. Ljubojević.

Izmjene Pravilnika o rehabilitaciji, iz prošle godine, dale su poseban učinak, između ostalog, i za liječenje oboljelih od multiple skleroze i cerebralne paralize tako što im je omogućen rahabilitacijski tretman jednom godišnje u trajanju od 15 do 21 dan.

Esencijalna lista je, također, dopunjena protekle godine, prije svega lijekovima neophodnim za liječenje šećerne bolesti. Riječ je o Tresibi, dugodjelujućem inzulinu, a trenutno se radi i na uvrštavanju na listu inzulinskih pumpi, te Victoze, koja je do sada bila sadržana na dodatnoj listi.

Za esencijalnu i dodatnu listu Fond zdravstvenog osiguranja godišnje izdvaja blizu osam milijuna maraka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Апотекари незадовољни накнадама за фармацеутске услуге

Vladimir Matijević

Brčko: Fond finansira treći pokušaj vantjelesne oplodnje sa 5000 maraka

Mirsad Arnautović

Брчко: У овој години много мање захтјева за лијечење током боравка у иностранству

Дражен Ристић