RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Predsjednik Skupštine najavio pokretanje procedure ocjene ustavnosti Zakona o advokatskoj djelatnosti

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esad Kadrić održao je danas konferenciju za  novinare na kojoj je najavio pokretanje procedure ocjene ustavnosti Zakona o advokatskoj djelatnosti Brčko distrikta.

Kadrić je takođe upoznao novinare da je nedavno, kao predsjednik Skupštine, uputio  dopis Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta u kojem ovu instituciju podsjeća na njena zakonska ovlaštenja po pitanju zakonskog uređenja rada advokata u Distriktu.“Statutom Brčko distrikta je predviđeno da je Pravosudna komisija odgovorna da Skupštini priprema i dostavlja zakone koji se odnose na organizaciju i rad Sudstva Distrikta, Kancelarije za pravnu pomoć, Tužilaštva i Pravobranilaštva, kao i na regulisanje rada advokata i notara u Brčko distriktu. Pravosudna komisija nikad nije u skladu sa svojom dužnošću Skupštini Brčko distrikta predložila Zakon o advokaturi i ja sam im svojim dopisom ukazao na tu njihovu obavezu”, istakao je Kadrić.

Imajući u vidu navedenu situaciju odnosno stanje u kojem je mjesecima blokiran rad pravosuđa Brčko distrikta zbog protesta advokata, a što direktno prouzrokuje štetu njegovim građanima, predsjednik Skupštine Esed Kadrić je u svom dopisu podsjetio Pravosudnu komisiju i da je potrebno da, kao nadležni stručni organ, iznađe i predloži Skupštini pravno rješenje kojim će se onemogućiti dalje miješanje entitetskih Advokatskih komora u rad organa ovdašnje sudske vlasti.

To, između ostalog ,podrazumijeva i osnivanje Advokatske komore Brčko distrikta.

Zbog cijele ove situacije, Kadrić je na današnjoj konferenciji za novinare najavio i pokretanje procedure ocjene ustavnosti Zakona o advokatskoj djelatnosti Brčko distrikta.”Nalogom Supervizora za Brčko distrikt iz 2006. godine je kazano da niti jedan postupak bilo kojeg od entiteta ili entitetskih institucija poduzet na dan ili nakon dana njegovog izdavanja neće imati bilo kakvo pravno dejstvo u Distriktu. A sad na sceni imamo primjenu pravila entiteskih Advokatskih komora na području Brčko distrikta i to je direktno miješanje u pravni sisteme Distrikta kojeg ja moram zaštititi. Zato je i upitno na koji način rade advokati u Brčko distriktu nakon ovog naloga Supervizora od  2006. godine”, zaključio je Kadrić.

Na kraju današnje konferencije za novinare, on je još jednom pozvao advokate u Brčko distriktu da se vrate svom poslu jer bi to, po njegovim riječima, u ovom trenutku bila najmanja šteta za sve.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Честитка градоначелника и замјеника градоначелника поводом православног Божића

Radio Brčko

Брчко: Градоначелник Кадрић о именовању нове Владе

Radio Brčko

Startovali radovi na rekonstrukciji brčanskog Zanatskog centra

Admir Kadrić