RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Predstavljen projekat “Proslavi oporavak”

U organizaciji Udruženja „Proslavi oporavak“ i uz podršku Vlade Brčko distrikta i  Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, danas je u Brčkom održan  Multisektorski sastanak za zainteresovane aktere sa područja Brčkog i Bijeljine sa ciljem da se unaprijede servisi za osobe sa problemom zavisnosti od droga.

Na sastanku je predstavljen trogodišnji regionalni projekat „Biram Oporavak“, koji će do kraja 2019-te godine biti realizovan u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a u partnerstvu sa Svjetskom Federacijom Protiv Droge (WFAD).

Kao jedna od glavnih aktivnosti projekta, uspostavljena je besplatna i anonimna telefonska linija 0800 28 000, web stranica www.biramoporavak.com, te besplatno savjetovalište za problematiku zloupotrebe droga u Sarajevu i Istočnom Sarajevu istakla je danas u Brčkom Cecilija Hajzler projekt asistent u ovom udruženju.

U protekle dvije godine od kako je ovaj telefonski broj u funkciji primili smo preko hiljadu uglavnom anonimnih poziva gdje je pozivalac zatražio pomoć zbog problema sa ovisnošću zbog sebe ali i zbog nekog od članova porodice ili supružnika kazao je Boro Gojić predsjednik udruženja Proslavi oporavak.

Projekat “Biram oporavak” se realizuje sa ciljem da se unaprijede servisi za osobe u problemu zavisnosti, sa akcentom na osobe iz manjih sredina, kao i da se povežu svi akteri unutar ove problematike, kroz multisektorsku saradnju i umrežavanje, kako bi se osoba u procesu oporavka od zavisnosti zajedničkim naporima podržala i dovela na mjesto njenog maksimalnog potencijala..

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.