RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Iz Poreske uprave apeluju na privredne subjekte da što prije nabave fiskalne uređaje

Proces uvođenja fiskalizacije na području Distrikta koji je započeo polovinom marta, zbog tehničkih i problema druge vrste je i dalje u kašnjenju zbog čega neće biti završen do zakonom propisanog roka.

Direktor Poreske uprave Miodrag Trifković, naglasio je da je do sada inicijalna fiskalizacija urađena u oko 900 prodajnih objekata čime nisu ispoštovani rokovi Odlukom o dinamici fiskalizacije.

„Ovakvim tempom kompletnu fiskalizaciju uspjet ćemo završiti, ne kako je propisano zakonom i ovom odlukom do 31. maja, nego do 30. juna tekuće godine. Neće to biti veliko kašnjenje ali veoma je bitno da to uradimo na kvalitetan način, da sve ono što je zakonom predviđeno se uradi na terenu, kako bi Poreska uprava dobijala svaki dan te dnevne pazare na svoj server, i kako bi te podatke praktično koristila u smislu kontrole na terenu. Zakon i sav ovaj proces fiskalizacije su nedovoljni ukoliko ne budemo posvetili pažnju kontroli provođenja ovih zakonskih odredbi“, kazao je Trifković.

Šef sektora za eksternu kontrolu u Poreskoj upravi Davor Ninić, istakao je da je zadnjih dana nešto manje zahtjeva.

On je apelovao na privredne subjekte da ne čekaju krajnje rokove nego da nabave fiskalne uređaje i preko svojih ovlaštenih servisera koji će podnijeti zahtjeve za inicijalnu fiskalizaciju Poreskoj upravi, uvedu se u proces fiskalizacije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Apel Islamske zajednice BiH: Osobe starije od 60 godina da ne dolaze na džumu

Radio Brčko

Privredni subjekti imaju još sedam dana da se fiskalizuju, nakon toga rigorozne kazne

Mirsad Arnautović

Šadić: Apel stanovništvu da poštuju mjere i naredbe zbog pogoršanja epidemiološke situacije

Radio Brčko