RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Predstavljen regulacioni plan “Centar I”

Regulacionim planom „Centar I“ koji je usvojila Vlada Brčko distrikta predviđena je rekontrukcija užeg gradskog jezgra koja uključuje i JU Četvrtu osnovnu školu u Brčkom. Uređenjem ovog djela grada dobit će se više zelene površine i grad će izgledati modernije.

Predstojnik Odjela za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove Suvad Mašić na danas održanoj tiskovnoj konferenciji kazao je kako je usvajanje ovog regulacionog plana vrlo važno za samo središte grada, te da u narednom razdoblju planiraju niz radnji na uređenju Brčkog.

„Opredijeljeni smo da zajedno s Vladom Brčko distrikta damo jedan novi zamah u razvitku našeg grada, kako u urbanom tako i u privrednom i poduzetničkom pogledu, te je ovo samo jedan u nizu prostorno-planskih dokumenata koji je sada usvojen“, dodao je Mašić ističući kako žele da pokrenu građevinski sektor u nadi da će privući kako domaće, tako i strane investitore.

Stručna savjetnica za prostorno planiranje Ivana Blagojević objasnila je kako se na ovoj površini od 0,9 hektara koju obuhvata „Centar I“ nalaze i dva objekta koja se nalaze na privremenom popisu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

„To je objekt „Klasa“ koji je u prethodnom razdoblju već dobio suglasnost komisije za izvođenje rekonstrukcije i restauracije fasade i objekt JU Četvrte osnovne škole, za koju još uvijek nismo imali zahtjev za rekonstrukciju“, navela je Blagojević, dodajući da ukoliko dođe do realizacije ovog plana morat ćemo dobiti odobrenje od ranije spomenute komisije.

U ovom regulacionom planu uvršteni su i svi ostali objekti koji će biti rekonstruirani ili u potpunosti izgrađeni, u ovisnosti u kakvom se stanju nalaze, te su svi planirani radovi detaljno napravljeni i prikazani.

„Imamo također i 3D model uređenja ovog prostora, gdje se nalaze svi detalji plana rekonstrukcije, od osvjetljenja, do potpuno uređenog mobilijara s klupama i zelenom površinom, do materijala popločavanja“, kazala je Blagojević. Ona je istaknula kako svi novi objekti koji će se ovdje graditi ne smiju prelaziti visinu sadašnje zgrade pošte.

Realizacijom ovog projekta središte grada će dobiti skroz moderniji, ljepši i urbaniji izgled. Suvad Mašić najavljuje regulacione planove koji obuhvaćaju Klanac, Kolobaru, Srpsku Varoš i Eš naselje, a koji bi uskoro trebali biti dostupni i građanima Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!