RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U iduću srijedu 50. sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH

Na današnjem sastanku šefova poslaničkih klubova za narednu srijedu s početkom u 10 sati planiran je početak 50. redovne sjednice Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine sa obimnim dnevnim redom od oko 40 tačaka.

Predsjednik brčanskog Parlamenta Siniša Milić govoreći o predstojećoj sjednici Skupštine napomenuo je da se po važnosti izdvajaju usvajanje izmjena tri zakona u drugom čitanju: Zakona o pravnim licima koje osniva Brčko distrikt BiH, Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u Brčko distriktu BiH i Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta BiH. On je dodao da će pažnju zastupnika i javnosti sigurno privući dokument okvirnog budžeta Brčko distrikta BiH za period 2024- 2026. godina.

„Tu je i prijedlog Odluke o odobravanju regulacionog plana Centar I u Brčkom koji je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici i uputila u skupštinsku proceduru, te niz odluka o utvrđivanju javnog interesa koji su, u stvari, pretpostavka za realizaciju infrastrukturnih projekata u mjesnim zajednicama“, precizirao je Milić.

On je dalje naveo da će po broju tačaka na ovoj sjednici biti dominatne one koje se odnose na rad pravnih lica koje formira Brčko distrikt, niz izvještaja i drugih finansijskih akata JZU Brčko, Fonda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH.

„Ono što je svakako nezaobilazno, kada je rad Skupštine u pitanju, a tiče se ostvarivanja prava poslanika na informisanje o radu organa uprave i institucija distrikta Brčko s ciljem informisanja i šire javnosti o određenim pojavama jesu informacije koje su kandidovali sami poslanici i prema prijedlogu dnevnog reda imaćemo pet takvih informacija”, istakao je Milić.

Na zasjedanju će se naći i Informacija o stanju sigurnosti na području Brčko distrikta BiH za period januar- juni 2023. godine.

Milić je na kraju kazao da očekuje konstruktivan rad Skupštine, pogotovo što do kraja septembra od strane Vlade treba da bude završen dokument prijedloga budžeta Brčko distrikta za narednu godinu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.