RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Prezentiran EMIS sustav za upravljanje procesima osnovnog i srednjeg obrazovanja

Predavači ispred Univerzitetskog tele-informatičkog centra u Sarajevu danas su ravnateljima brčanskih škola i nastavnicima informatike prezentirali EMIS sustav, odnosno sustav za upravljanje procesima osnovnog i srednjeg obrazovanja koji, između ostalog, podrazumijeva i uvođenje e-Dnevnika u nastavni proces.

Ovaj sustav predstavlja digitalnu matičnu knjigu s centraliziranim podacima o osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i platformu za realizaciju digitaliziranih edukacijskih procesa poput upisa u srednju školu ili polaganja eksterne mature. Putem njega omogućeno je i izdavanje diploma, svjedodžbi i svih vrsta obrazaca važnih za tijek školovanja gdje se na jednom mjestu upravlja vrstama obrazaca, izgledom, sadržajem i evidencijom izdanih dokumenata.

EMIS sustav u ovom formatu razvijen je prije šest godina, a za sada se primjenjuje u Srednjo-bosanskom i Kantonu Sarajevo.

Prema riječima predavača Elmedina Selmanovića, ispred sarajevskog Univerzitetskog tele-informatičkog centra, uvođenje ovog sustava utjecalo bi na poboljšanje pristupačnosti, transparentnosti te brzinu protoka informacija, ali i na bolju i lakšu organizaciju nastavnog procesa u školama.

„Naša dosadašnja iskustva su pokazala kako su nastavnici i uprave škola koji koriste EMIS jako zadovoljni digitalnim rješenjima u suštini“, kazao je Selmanović.

Predstojnik Vladinog Odjela za obrazovanje Zoran Bulatović je kazao kako je današnje predavanje upriličeno kako bi i Distrikt pratio trendove u okruženju i već postojeća rješenja u BiH u ovoj oblasti.

„Smatramo da je to nešto što je na dobrobit škola, a svakako i ostalih zainteresiranih, uključujući i učenike i roditelje, kroz dostupnost na svakom mjestu i mogućnost kontrole, ocjenjivanja učenika, izostanaka i svega ostalog što pružaju takvi sustavi kroz mogućnost online pristupa i svega ostaloga. Smatramo da smo pokrenuli dobru inicijativu i nadamo se da će ravnatelji brčanskih škola biti zainteresirani da u nekom narednom periodu pokrenemo sve procedure koje su vezane za realizaciju ovakvog jednog projekta“, istaknuo je Bulatović te dodao kako su održano predavanje i inicijativa uvođenja ovakvog sustava neophodan korak u praćenju već postojećih svjetskih trendova u ovoj oblasti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Gornjem Rahiću i Maoči predavanja na temu „Stop raku grlića materice“

Mirsad Arnautović

„Brčansko srce“ aktivno provodi edukativna predavanja o značaju prevencije

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: Patronažna služba na godišnjem nivou bilježi više od 2.000 previjanja

Mirsad Zahirović