RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Dr. Sinanović u Brčkom održao predavanje o mogućnostima liječenju distrofije

Udruženje osoba oboljelih od mišićne distrofije Brčko danas je organiziralo predavanje na temu „Rano otkrivanje distrofije mišića i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja“.

Predavač je bio dr. Osman Sinanović šef Katedre za neurologiju i redovni profesor neuropsihijatrije i medicinske psihologije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Dr. Sinanović je svoje predavanje započeo konstatacijom da je rano otkrivanje bilo koje bolesti bitno jer blagovremeno i precizno postavljena dijagnoza ostavlja prostor i pruža mogućnost da se, ako terapija postoji, djeluje.

Kad su u pitanju neuromišićne bolesti, dugo je vladao jedan nihilizam i nije bilo nekih lijekova, pogotovo za ove progresivne neuromišićne bolesti, dok su se u zadnje dvije godine pojavili lijekovi i zato je blagovremena dijagnoza jako važna, rečeno je.

Dr. Sinanović je apelovao na udruženja, članove i cijelu medicinsku javnost u BiH, da se izvrši taj javni pritisak na nadležne da bi se liječenje pacijenata iz lokalnih sredina moglo omogući i u centrima kao što su Tuzla, Sarajevo i Banja Luka.

Enisa Rendić, predsjednica Udruženja oboljelih od distrofije, složila se sa mišljenjem doktora Sinanovića o potrebi pritiska na medicinsku javnost zbog lakšeg liječenja oboljelih od distrofije i zatražila da cjelokupna javnost obrati više pažnje kad su u pitanju društveni tretman i liječenje.

Predavanju doktora Sinanovića u Omladinskom centru Brčko prisustvovao je veliki broj članova ovog udruženja, kao i značajan broj građana i javnih ličnosti koji su željeli da se iz prve ruke i na stručan način informišu o mogućnostima liječenja od distrofičnih oboljenja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Održano predavanje za srednjoškolce u okviru kampanje Oružje ne štiti oružje ubija

Radio Brčko

Brčko: Patronažna služba na godišnjem nivou bilježi više od 2.000 previjanja

Mirsad Zahirović

MIZ Brčko: Održano predavanje “Psihoaktivne supstance koliko su prisutne u našem društvu”

Suvad Alagić