RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Priprema odluke o organiziranju i kriterijima za izbor članova Vijeća nacionalnih manjina

Danas je u Brčkom održan okrugli stol na temu pripreme odluke o organiziranju i kriterijima za izbor članova Vijeća nacionalnih manjina Skupštine Brčko distrikta BiH.

Rom Nedžad Jusić, član nekoliko vijeća i odbora nacionalnih manjina od lokalnog do državnog nivoa i poslanik u Skupštini Tuzle, poručio je u svoje i u ime Vijeća nacionalnih manjina u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine , da u brčanskom Vijeću nacionalnih manjina budu pripadnici nacionalnih manjina kako se ne bi zlupotrebljavala prava nacionalnih manjina.

Jusić je iznio mišljenje da zastupnici Skupštine Brčko distrikta neće dopustiti da se manipuliše pravima nacionalnih manjina i da u njihovo ime odlučuje neko drugi.

Članica Vijeća nacionalnih manjina pri Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednica Saveza nacionalnih manjina Brčko distrikta BiH Todorka Jovanović, kazala je da postojeće odluke i kriteriji koji se rade u Distriktu ne zadovoljavaju interese i prava nacionalnih manjina, na način da se kroz postojeće kriterije, a uz podršku interesnih grupa, pojedinaca ili političkih partija može vršiti manipulacija u brčanskom Vijeću nacionalnih manjina.

Jovanović je još kazala da će pratiti dalji razvoj situacije u vezi odluke o organiziranju i kriterijima  za izbor članova Vijeća nacionalnih manjina  Brčko distrikta, kako bi se njihova prava u cjelosti mogla ostvariti i zaštiti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Скупштина Србије усвојила сет изборних закона

Radio Brčko

Brčko: Supervizor Scanlan prisustvovao Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 19. godišnjice Policije

Radio Brčko

Vijeće nacionalnih manjina BiH usvojilo prijedlog rasporeda troškova za 2022.

Radio Brčko