RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Pristižu amandmani na rebalans a u završnoj fazi su i pripreme za proceduru usvajanja novog budžeta Distrikta

Komisija za budžet Skupštine Distrikta, nakon upriličene Javne rasprave o drugom rebalansu, prihvata amandmane koje prosljeđuju udruženja i asocijacije građana, a istovremeno se sprema i za analizu brčanskog budžeta za narednu godinu.

„Javna rasprava o drugom rebalansu budžeta bila je vrlo uspješna jer smo čuli niz vrlo konstruktivnih prijedloga mahom predstavnika nevladinog sektora. Do sada smo po ovom osnovu zaprimili dvadesetak pisanih amandmana, koje ćemo inače razmatrati do samog usvajanja rebalansa, što bi se trebalo desiti najkasnije do kraja idućeg mjeseca“, rekao je predsjednik Skupštinske Komisije za budžet, Srđan Blažić.

Kada je riječ o mogućnosti realizacije amandmana koji pristižu od strane građana, tu se mora imati u vidu visina samog rebalansa.

„U ovom momentu rebalansira se, zbog viška prihoda nad rashodima, 6,2 miliona maraka, što svakako nije dovoljno za sve opravdane zahtjeve koji su se čuli i na Javnoj raspravi. No vrlo brzo u proceduru skupštinskog usvajanja će i budžet Distrikta za narednu godinu, kroz koji će biti posebno stavljen akcenat na značajne infrastrukturne projekte, što je i glavnina prijedloga samih građana“, kazao je Blažić.

Okvirno budžet Distrikta za narednu godinu je projektovan na 270 miliona maraka. Vlada je već usaglasila prijedlog budžeta o čemu će gradonačelnik Esed Kadrić, na sutrašnjoj pres konferenciji upoznati javnost prije nego što taj prijedlog proslijedi u skupštinsku proceduru.

„Što se procedure usvajanja budžeta tiče, ja ću insistirati da Javne rasprave, osim u gradskom Domu kulture, budu upriličene i u što više ruralnih Mjesnih zajednica, kako bi smo čuli što više konstruktivnih prijedloga za utrošak budžeta od svih stanovnika Distrikta“, akcentirao je predsjednmik Komisije za budžet brčanske Skupštine Srđan Blažić.

Inače, kako je najavljeno prijedlog bužeta Distrikta za narednu godinu u skupštinsku proceduru ući će već naredne sedmice, a njegovo konačno usvajanje očekuje se najkasnije do kraja decembra tekuće godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.