Brčko

Brčko: Produžen pritvor osumnjičenom za tešku krađu

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor P.B. (42) osumnjičenom da je prije mjesec dana u ovom gradu, zajedno s još dva saizvršioca, iz firme FAMM d.o.o. Brčko oduzeo pedeset hiljada KM. Pritvor osumnjičenom za krivično djelo teške krađe produžen je zbog opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo, te uništiti dokaze i ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike.

Tužilaštvo Distrikta vodi istragu protiv ovog i još dva, za zada nepoznata lica, zbog sumnje da su 29. maja oko 02,10 sati, po prethodnom dogovoru, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, izvršili provaljivanje u objekat firme FAMM u Grbavici kod Brčkog, odakle su oduzeli gotov novac u iznosu od pedeset hiljada KM. Sumnja se da su njih trojica upotrebom fizičke snage i podesnog alata izvršili presijecanje zaštitnog katanca na ulaznoj kapiji, a zatim lupanjem izloga u unutrašnjosti objekta ušli u prostoriju mjenjačnice, gdje su pronašli ključeve od sefa i oduzeli zatečeni novac. Oni su se potom udaljili u pravcu Lončara vozilom marke Golf, koje je prethodno oduzeto na području Gradačca – navodi se u tužilačkom prijedlogu za produženje pritvora.

Prije isteka jednomjesečnog pritvora, koji mu je određen odmah nakon hapšenja i tužilačkog ispitivanja, Tužilaštvo Distrikta predložilo je produženje ove mjere prema osumnjičenom ocjenjujući da i dalje postoje razlozi koji opravdavaju njegovo zadržavanje u pritvoru. Na ročištu za produženje pritvora Osnovni sud Brčko distrikta BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva, pa je produžio pritvor P.B za još dva mjeseca. Nakon produženja pritvora Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu usmjerenu na dokazivanje krivičnog djela teške krađe (iz člana 281 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i neodložno procesuiranje počinilaca.

U postupcima pred pravosuđem u Brčkom trenutno je u pritvoru sedam osumnjičenih, odnosno optuženih lica.

Osumnjičeni/optuženi* Krivično djelo iz Krivičnog zakona Brčko distrikta Bosne i Hercegovine U pritvoru od Status postupka
Suan Halilović, Suvad Djedović i Nihad Hukić Ubistvo iz člana 163 stav 2 tačka 1 i Otmica iz člana 177 stav 2 4.12.2019. zakazano statusno ročište za 1.7.2020.
Samid Šabanović Ubistvo iz člana 163 stav 2 tačka 1 i Otmica iz člana 177 stav 2 7.12.2019. zakazano statusno ročište za 1.7.2020.
Dalibor Jovičević Ubistvo iz člana 163 stav 2 tačka 1 i Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz člana 365 stav 1 27.2.2020. istraga
Dušan Ilić Ubistvo iz člana 163 stav 1 17.5.2020. istraga
P.B. Teška krađa iz člana 281 stav 1 tačka 1 30.5.2020. istraga

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi

Povezani članci

Back to top button
Close