RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Produžen pritvor uhapšenima u akciji Klanac

Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor šestorici osumnjičenih za organizirani kriminal u vezi s prometom opojnih droga uhapšenim u operativnoj akciji Klanac. Organizatoru T.H.* i pripadnicima grupe za organizirani kriminal R.A.*, T.A.*, M.E.*, M.S.* i A.E* pritvor je produžen zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, uništiti dokaze ili uticajem na svjedoke i saučesnike ometati krivični postupak.

Podsjetimo, protiv ove grupe koja je na području Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona djelovala od 2018. godine, Tužilaštvo i Policija Distrikta duže vrijeme intenzivno provode istražne aktivnosti. Prije mjesec sprovedena je operativna akcija kodnog naziva Klanac, kada je slobode lišen veći broj lica i izvršen pretres na 22 lokacije. Zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, Tužilaštvo je tada predložilo Osnovnom sudu Distrikta da šestorici osumnjičenih odredi pritvor. Određivanje pritvora predloženo je i usljed bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove ili da će uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače ometati krivični postupak. Po tužilačkom prijedlogu Osnovni sud Distrikta  odredio je jednomjesečni pritvor T.H., R.A., T.A., M.E., M.S. i A.E., koji im je nakon isteka produžen za još dva mjeseca, počev od 26. maja.

Grupa s jasnom hijerarhijom i podjelom zadataka osumnjičena je da je na području distrikta Brčko i Gračanice prometovala preko devedeset kilograma opojnih droga skrivajući je do daljnjeg preuzimanja u zemljištu obraslom rastinjem, pod kamenjem i u zakopanim buradima.  Sumnja se da je T.H.  kao lica zadužena za prevoz droge određivao B.A.*, A.E. i M.E.  koji je uz R.A., M.S., H.A*. i T.K*. vršio i njeno dalje raspoređivanje, skrivanje i predaju radi prodaje. Svi oni osumnjičeni su za krivična djela organiziranog kriminala iz člana 336 Krivičnog zakona Distrikta u vezi s krivičnim djelom neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga iz člana 232 istog zakona. Saglasno Krivičnom zakonu, organizatoru grupe za organizirani kriminal može se izreći kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, dok se njenim pripadnicima može izreći kazna zatvora od najmanje pet godina.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Дервенти пронађено 3,2 кг сканка, ухапшени мушкарац и жена

Radio Brčko

GP BiH uhapsila dvije osobe s Interpolovih potjernica

Radio Brčko

Produžen pritvor Daliboru Jovičeviću optuženom da je na svirep način lišio života oca

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!