RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Budi čovjek! – Poruka brčanskim maturantima

Živimo u vremenu općeg nerazumijevanja i revanšizma. Lokalno, regionalno, globalno – truju nas retrogradnim idejama. Ljudski duh je oronuo, sve smo manje ljudi. „Odrasli“ su postali dušmani budućim generacijama.

Živimo u vremenu općeg mraka, ali … svjetla ima. Nalazi se u mladima. Tog svjetla mnogo ima u Bojanu Jekiću, učeniku JU Tehničke škole, maturantu. Bojan je primjer mladog čovjeka koji aktivno i uporno radi na realizaciji vlastitih potencijala. Otporan je na „trovanje“.

Jedan od njegovih mnogobrojnih talenata je poezija. Jedna od pjesama iz njegovog bogatog opusa je pjesma „Budi čovek“. Pjesma je to koja navodi na razmišljanje. Ukoliko razmisliš, bolje ćeš razumjeti, sebe i druge. A toga nam najviše nedostaje. Posebno nama, Balkancima.

Bojan svoju pjesmu ostavlja u nasljeđe Tehničkoj školi. Postavljena je na ulazu u školu i vjerujemo da će dugi niz godina slati važnu poruku generacijama koje dolaze.

Ovom prilikom istu poruku šaljemo ovogodišnjoj generaciji brčanskih maturanata. Radite na sebi – uvažavajte druge! Obrazovanjem se borite protiv fašizma. Ne budite dušmani budućim generacijama. Ne gasite svjetlo – BUDITE ČOVJEK!

Edin Mujić, pedagog

JU Tehnička škola Brčko

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.