RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Prosjačenje u porastu

Na području Brčko distrikta svake godine se povećava broj osoba koje čine prekršajne radnje prosjačenja. Policija Distrikta i ostale nadležne institucije u 2022. godini izdali su 45 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka više u odnosu na godinu dana ranije.

Problem prosjačenja na području Brčko distrikta iz godine u godinu je veći unatoč svim aktivnostima koje Policija Distrikta provodi na suzbijanju i spriječavanju prosjačenja u našem gradu.

„U 2022. godini porastao je broj osoba koje su zatečene u vršenju prekršajnih radnji prosjačenja, te je Osnovnom sudu Brčko distrikta upućeno 637 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, protiv isto toliko osoba koje su se bavile prosjačenjem, što je za 45 zahtjeva više u odnosu na godinu dana ranije“, kazala je Dževida Hukičević glasnogovornica Policije Brčko distrikta.

Prosjačenje je najizraženije u samom središtu grada, gdje se svakodnevno mogu vidjeti osobe koje prosjače, a u večini slučajeva radi se o djeci.

„Tijekom prošle godine brčanska Policija je otvorila tri predmeta zbog sumnje za izvršeno krivično djelo trgovine ljudima, te je u jednom predmetu neodgovornim roditeljima oduzeto šestero djece koje su bile žrtve. Djeca su smještena u Sigurnu kuću, dok je za dvije osobe Tužiteljstvu Distrikta podnešeno izvješće zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo trgovina ljudima. Dva slučaju su još otvorena i istraga nije još okončana“, dodala je Hukičević.

Prema njenim riječima za prekršajne radnje prosjačenja u Brčko distriktu predviđene su novčane kazne od 100 do 500 KM, dok se za navođenje na prosjačenje kazna kreće od 500 do 1.000 KM. Policija Brčko distrikta će i u narednom razdoblju nastaviti planske aktivnosti na suzbijanju prosjačenja zajedno sa svim ostalim nadležnim Odjelima brčanske Vlade.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

PBD: Održana radionica iz oblasti borbe protiv trgovine ljudima

Radio Brčko

Brčko: Povećan broj prometnih prekršaja zabilježenih pomoću stacioniranih i prenosivih radara

Gorana Antić

Policija Brčko distrikta BiH lišila slobode visokopozicioniranog službenika Vlade BD BiH

Radio Brčko