RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Putem sistema jednošalterske registracije u proteklih godinu dana osnovano 380 novih poslovnih subjekata

U Brčko distriktu je u aprilu prošle godine finaliziran Projekat „Uspostavljanje sistema za registraciju poslovanja na jednom mjestu“ koji ovdašnjim privrednicima omogućava bržu registraciju poslovnih subjekata uz znatno manje  troškove nego ranije.

U proteklih godinu dana od kako je uspostavljen sistem jednošalterske registracije poslovnih subjekata u Brčko distriktu je na takav način osnovano 380 novih poslovnih subjekata, 76 je prestalo sa radom a kod 295 je izvršeno brisanja poslovnih subjekata kroz primjenu ovog sistema.

“Uspostavom sistema jednošalterske registracije poslovnih subjekata troškovi registracije preduzeća umjesto 1.529 sada iznose 849 KM dok registracija preduzetničke radnje iznosi 284 KM umjesto 526 KM”, istakao је Miroslav Geljić, šef Odjeljenja za Europske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Brčko distrikta.

Sa pozitivnim  iskustvima primjene ovog sistema u Brčko distriktu nedavno su se upoznali i predstavnici sudova iz Federacije BIH kako bi se sličan projekat relizovao i u drugim Opštinama .

“Odjeljenje je u saradnji sa Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH i Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) održalo prezentaciju online sistema za predstavnike sudova Federacije Bosne i Hercegovine u prostorijama Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, predstavivši iskustva Brčko distrikta u uspostavi jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata”, naglasio je Geljić.

Uspostavljanjem sistema za registraciju poslovanja na jednom mjestu i njegovom primjenom od aprila mjeseca prošle godine vrijeme čekanja za čitav proces registracije poslovnog subjekta u Brčko distriktu smanjen je sa 30 na 18 dana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom u primjeni sistem jednošalterske registracije poslovnih subjekata

Mirsad Arnautović

Brčko: Odjel za europske integracije i međunarodnu suradnju sprovodi program obuke rukovoditelja za suradnju s iseljeništvom

Gorana Antić

Puno posla oko usklađivanja zakonodavstva

Mirsad Arnautović