RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Radionice u sklopu projekta “Socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničkog kriminala u Distriktu”

U okviru projekta “Socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničkog kriminala u Brčko distriktu” kojeg implementira Gimnazija “Vaso Pelagić” trenutno se realizuju edukativne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola na području Distrikta. U okviru projektnih aktivnosti krajem ove sedmice svečano će biti otvorena nova prostorija u školi namijenjena za provođenje vannastavnih aktivnosti.

„Cilj projekta je podstaći zajednički rad učenika, prosvjetnih radnika i policijskih službenika, a kroz ukupno sedam modula putem raznih metoda učenici imaju priliku da se upoznaju s različitim tipovima ljudskih prava, prevencijom nasilja, upotrebom narkotika i ostalih opojnih sredstava te uticaju interneta i tehnologije na mlade danas. Učenici su pokazali veliku zainteresovanost i znanje iz raznih oblasti“, rekla je Amela Helać direktorica brčanske Gimnazije.

Prema njenim riječima veoma je bitno raditi na ovakvim projektima jer pred mladima su mnogi izazovi i prepreke zbog čega ih je potrebno upoznati sa njihovim pravima i mogućnostima. Ona je dodala da će krajem ove sedmice u okviru projektnih aktivnosti svečano biti otvorena nova prostorija opremljena po evropskim standardima koja je namijenjena za provođenje slobodnih aktivnosti učenika i realizaciju školskih projekata.

Pored predavanja za učenike u Gimnaziji “Vaso Pelagić” Brčko radionice se realizuju još u Tehničkoj školi i osnovnim školama u Rahiću i Bijeloj.

Projekat “Socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničkog kriminala u Brčko distriktu” finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država preko Odjeljenja za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima, a realizaciju provodi Kancelarija PH International u BiH u saradnji sa Odjeljenjem za obrazovanje Vlade Brčko distrikta i Policije Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.