RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Uoči samita Kina-EU: Suparnici i partneri

Ursula von der Leyen i Charles Michel, čelnici Evropske komisije i Evropskog vijeća, putuju u Peking, na 24. po redu samit Evropske unije i Kine koji će se održati u četvrtak, 7. decembra.

Kako navodi China Radio International (CRI), tamo će ih primiti predsjednik Xi Jinping, a zatim će se sastati i sa premijerom Li Qiangom. Prvi put nakon 2019., lideri Kine i EU sjedit će u istoj prostoriji kako bi raspravili ključna globalna i bilateralna pitanja. Uoči sastanka čuju se različita mišljenja, ali se svi slažu: situacija je složena, izazovi su teški.

Sastanak dolazi u globalno nesigurno vrijeme, sa dva ključna žarišta u susjedstvu EU. Tu je, prije svih, Ukrajina, za koju je Evropska komisija prošli mjesec predložila početak pregovora o priključenju Evropskoj uniji, iako Kijev ne kontroliše značajan dio svoje teritorije. Potom je tu humanitarna i ljudska katastrofa u Gazi, odakle dolaze slike koje zgražavaju cijeli svijet. Taj svijet očekuje da i Brisel i Peking aktivno učestvuju u zaustavljanju stradanja civila. Lideri dvaju strana imaju odgovornost da pronađu zajednički nazivnik mnogo više nego da inzistiraju na razlikama u stavovima koje su očigledne, ali ne moraju biti presuđujuće, navodi CRI.

Ništa manje zahtjevni nisu ni bilateralni izazovi, ali treba naglasiti da se samit poklapa sa dvadesetom godišnjicom uspostave strateškog partnerstva Kine i EU. To partnerstvo naglašava kineski stav da žele vidjeti pragmatičnu saradnju sa Briselom koji može govoriti jedinstvenim glasom spram Kine, što dosad, nerijetko, nije bio slučaj. Nije nikakva tajna da se iz EU čuju različiti glasovi – i ne samo kada je riječ o odnosima sa Kinom: svjedočimo tome i mi sa prostora Zapadnog Balkana. I svi smo svjesni da u artikulaciji raznorodnih pozicija ulogu igra i geopolitika, i geoekonomija, i različiti interesi centara moći u samoj EU i izvan nje, piše CRI.

No, u svemu tome, Kina i EU su jedna drugoj kvantitativno i kvalitativno najznačajniji ekonomski partneri. U prilog tome govori jedan aktuelni podatak: China-Europe Railway Express upravljao je sa ukupno 16.145 vozova koji su prevezli gotovo 1,75 miliona jediničnih kontejnera od dvadeset stopa u prvih 11 mjeseci ove godine, što je povećanje od 7 posto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 19 posto, podaci iz su iz ove kompanije. Trenutno, usluga China-Europe Railway Express stiže do 217 gradova u 25 evropskih zemalja.

Dalje razvijanje ekonomskih i trgovinskih odnosa uz uvažavanje obostranih argumenata najbolji je put koji će jednom, nadati se u skorijoj budućnosti, na stol vratiti i Sveobuhvatni sporazum o investicijama između Kine i EU. Da su to nade Kine, govore i riječi šefa kineske diplomatije Wang Yija koji se sastao sa diplomatskim izaslanicima EU u Kini u Pekingu prošli ponedjeljak. On je naglasio da je kineska politika prema Evropi i dalje stabilna i da nijedan pojedinačni inicident ne može to promijeniti. To treba tumačiti kao davanje prednosti partnerstvu a ne suparništvu, zaključuje CRI.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.