RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Registar zaposlenih u javnoj upravi dostupan od narednog mjeseca

Vlada Brčko distrikta je na danas održanoj sjednici usvojila odluku o uspostavi Registra zaposlenih i imenovanih lica u institucijama i organima uprave, službama, zavodima i javnim preduzećima u Distriktu. Takođe usvojen je i novi Pravilnik o izmjenama Pravilnika o zapošljavanju.

„Zamisao je da od početka narednog mjeseca na sajtu Vlade Brčko distrikta bude objavljen Registar zaposlenih i imenovanih lica iz kojeg će javnosti biti vidljivo koliko svako od zaposlenih ima osnovnu platu uz sve dodatke i naknade koje ostvaruju kroz rad u komisijama“, istakao je Srđan Blažić šef Odjela za stručne i administrativne poslove.

Blažić je istakao da je Vlada danas usvojila i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o zapošljavanju gdje je izvršeno usaglašavanje postojećih kriterija prilikom zapošljavanja u javnu upravu u skladu sa presudom koju je donio Apelacioni sud a koja se odnosi na potrebno radno iskustvo u struci.

On je dodao da se izmjene odnose i na situacije kad dva kandidata za posao imaju isti broj bodova u tom slučaju se vrši dodatno bodovanje na osnovu postignutih rezultata u pismenom testiranju, dužini čekanja na Zavodu za zapošljavanje ili se uzima prosječna ocjena u njihovom školovanju.

Podaci govore da je trenutno u javnom sektoru Brčko distrikta zaposleno oko 4.500 ljudi i da sredstva koja se izdvajaju za njihove plate, naknade i druge dodatke koje imaju na plate kreću i do 120 miliona KM godišnje. 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Uočeni netačni i nepotpuni podaci u Registru budžetskih primanja službenika i javnih uposlenika Distrikta

Admir Kadrić