RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Saopštenje kluba poslanika “Naroda i Pravde”

Povodom obilježavanja Dana Brčko distrikta BiH, klub poslanika Naroda i Pravde Brčko distrikta BiH je prisustvovao istoj. Prisutnim zvaničnicima se obratio Supervizor za Brčko distrikt BiH, gospodin Michael Scanlan koji je govorio o stanju u Brčko distriktu BiH na način kako mi već duže vrijeme upozoravamo. Opomenuo je vladajuće da se Brčko distrikt BiH nalazi na raskrsnici, te da je prethodnih deset godina bio žalostan period tokom kojeg su loše sprovođenje vlasti, zloupotrebe javnih sredstava i izabrani zvaničnici, koji su stavljali svoje interese ispred dobrobiti zajednice, uništili nadu i šansu Distrikta. Također je napomenuo da potezi koji treba da uslijede do kraja marta, a ne njihove riječi su ono što će odrediti smjer ekonomskog rasta i kvalitetnijeg života.

Isto tako u svojim izjavama zvaničnici Brčko distrikta BiH su govorili da ova Vlada funkcioniše samo 45 dana, pa ih želimo podsjetiti da je ovo Vlada kontinuiteta istih stranaka i istih rotirajućih lica koje su se desile 23. decembra 2020. godine rotiranjem Gradonačelnika i predsjednika Skupštine, dakle prije 75 dana, a od tada do danas jedino ,,značajnije“  što je urađeno usvojena je izmjena Zakona o radu po kojoj izabrani zvaničnici mogu primati dvije plate iz budžeta Brčko distrikta BiH i primljeno u robovlasnički odnos oko 200 radnika po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u odjeljenjima Vlade bez konkursne procedure, dakle rade na crno. U realnom sektoru za ovaj potez firma bi platila kaznu cca. 100 000 KM. Na toj sjednici smo također mogli čuti od izabranih zvaničnika Brčko distrikta BiH da je Vlada predložila Skupštini Zakon o sprečavanju sukoba interesa, ali su zaboravili reći da ih je Supervizor za Brčko distrikt BiH natjerao da usvoje taj zakon i da se mnogi u vladajućoj koaliciji protive tome, jer zadire u njihove lične interese.

Narod i Pravda Brčko distrikta BiH će ovakva i slična reformska rješenja, koja nažalost dolaze samo od Supervizora za Brčko distrikt BiH, podržati kao istinski partner reformskih promjena u izgradnji novog ambijenta u  Brčko distriktu BiH u interesu svih građana a naročito mladih.

Na kraju imamo dva pitanja za zvaničnike Brčko distrikta BiH:

  1. Kada će biti nabavljene vakcine za imunizaciju građana Brčko distrikta BiH od Covid-19?
  2. Pitali su nas građani zašto ove godine nije bio okićen Trg mladih zastavicama Bosne i Hercegovine kao u predizbornoj godini?

Napomena: Radio Brčko se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Saopštenje Naroda i pravde: Zašto vlast ne poduzima apsolutno ništa po pitanju praznih školskih klupa?

Radio Brčko

СП, СДС И ДНС ЈЕДНОГЛАСНИ: Не смијемо се дијелити и брукати пред херојима

Radio Brčko

Brčko: Narod i pravda reagovao na saopštenje Srpske demokratske stranke

Radio Brčko