RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Saopštenje Socijalističke partije povodom sjednice Tripartitnog savjetodavnog vijeća

No subject

Povodom održane sjednice Tripartitnog savjetodavnog vijeća, Socijalistička partija –Opštinski odbor Brčko je razmatrao prijedloge srednjih škola Brčko distrikta BiH o planu upisa učenika u narednoj 2019/2020. školskoj godini. Izražena je ozbiljna zabrinutost u pogledu rapidnog smanjenja broja svršenih osnovoškolaca doraslih za upis. Iako prostorni raspored osnovnih matičnih i područnih škola pokriva sva lokalna područja Distrikta, broj učenika za upis u srednje škole Brčko distrikta ne uliva nadu koja obećava. Naime, ove školske godine osnovne škole u Distriktu završava 618 učenika što je od osnivanja Distrikta do sada najmanji broj prirastao za upis u srednje škole. Ova brojka rezultat je geneze sveukupnih zbivanja i događanja u Distriktu svih proteklih godina s početka ovog milenijuma. Ilustracije radi, samo pet ili šest godina unazad planom upisa bilo je obuhvaćeno preko hiljadu osnovoškolaca dok, evo danas, izgubili smo, tako-reći, jednu srednju školu. Statistika bi ovo posmatrala kao smanjeni procentualni odnos upisanih učenika danas u odnosu na juče, dok svako normalan koji se iole razumije, ne u matematiku kao egzaktnu nauku, nego u život običnog čovjeka, težaka, vidi da smo osiromašeni za ono što se ne može novcem kupiti. Osiromašili smo sami sebe potomstvom.

Hoćemo li i mi biti generacija naših roditelja koja iščekujući zasluženu penziju krivi prazan penzioni fond u kojega niko ne uplaćuje doprinose. Stoga Socijalistička partija Opštinski odbor Brčko smatra da je krajnje vrijeme da svi zajedno, omladina, zakonodavna i izvršna vlast Distrikta, nevladin sektor, poslodavci i privrednici putem svojih predstavnika održe zajedničke sastanke, okrugle stolove preko već konstituisanih interresornih tijela i institucija kako bi utvrdili mjere i postupke unapređenja standarda svih građana Distrikta, a ne samo korisnika budžeta i onih kojima su dostupna budžetska sredstva kroz pružanje različitih usluga putem javnih nabavki.

Obrazovanje kao alat za borbu protiv opšteg siromaštva i sredstvo za podizanje sveukupnog standarda naših građana je prioritet koji nema alternativu i kojega se Socijalistička partija kroz borbu za kvalitetnije obrazovanje nikada neće odreći. Povjerenje ukazano mladima garancija je utemeljenja njihovog ostanka i opstanka na ovim prostorima u današnje vrijeme kada smo pogođeni migracijama u potragama za boljom i svjetlijom budućnošću. Našu zabrinutost dijelimo sa svim savjesnim stanovnicima Distrikta i upućujemo poziv naročito mladim ljudima da se pridruže i uključe u rješavanje gorućih problema u našoj zajednici.

Socijalistička partija, štiteći temeljne principe borbe za socijalnu pravdu staće u odbranu interesa svih svojih građana koji traže zaposlenje u Distriktu kao i radnika čije radno angažovanje zbog ovakve situacije bude dovedeno u pitanje i pružaće im sve vrste podrške kako bi u ovim okolnostima njihov radni status bio osiguran i zaštićen u skladu sa važečim zakonskim propisima, a sve sa ciljem ostanka na ovim prostorima.

Kao partija podržavaćemo vizije inovativnih građana, a posebno omladine, nagrađivati njihove ideje i prijedloge kojima se otvaraju nova radna mjesta, osmišljavaćemo programe i prijedloge planskog zadržavanja mladih tražeći budžetska sredstva za pripravnike svih profila kako ne bi čekali naklonost poslodavaca javnog i privatnog sektora da odrade pripravnički staž. Zagovaraćemo ideju da se iz jedne porodice u javnom ili privatnom sektoru radno angažuje bar jedan hranilac. Želimo sačiniti bazu podataka svih mladih osoba koje se školuju ovdje i u inostranstvu, te planski putem stipendiranja usmjeravati ih na profesije potrebne našoj zajednici; nevladinom sektoru omogućiti kreativniji rad i urediti međusobne odnose sa javnim službama kako bi mogli da bitnije utiču na opšte stanje u Distriktu kroz projekte koje realizuju. Politikama vlade Distrikta stimulisati poslodavce koji bi svoj razvoj vidjeli u čvršćoj vezi sa stručnim školama. Zbog svega navedenog, očekujemo angažovanje omladine koja predstavlja našu snagu i snagu naroda.

Socijalistička partija Opštinski odbor Brčko

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Puna podrška Socijalističkoj partiji u Brčkom

Mirsad Arnautović

Брчко: Социјалистичка партија организовала акцију добровољног давања крви

Дражен Ристић

Брчко: Жене Социјалистичке партије традиционално прославиле Дан жена

Radio Brčko